Lokalna vlast u Čapljini ovih dana ponovo ponižava Bošnjake. U sklopu projekta adresiranja svih objekata u Čapljini koji se finansira iz nekih drugih fondova a ne iz budžeta Grada, gotovo pa u tišini lokalna vlast postavlja ploče na kojima se, osim broja i mjesta, nalazi i neustavni (nelegalni) grb Grada. Sve je i protivno odluci koju su sami izglasali HDZ-ovi vijećnici.

Podsjetimo, grb tada Općine a danas Grada Čapljine proglašen je neustavnim 1999. godine nakon štonje očitovanje o toem tražio Edhem Bičakčić. Izgled grba ocijenjen je neustavnim zbog nacionalnih i vjerskih simbola samo jednog naroda i jedne vjere na njemu, odnosno šahovice i lika katoličkog sveca koji jasno vrijeđaju druga dva naroda i ostavljaju ih zapostavljenim u vlastitom gradu.

Bošnjaci, mještani čapljinskih naselja, odbijaju da na svoje objekte postave takve table, ali postoje i slučajevi gdje su osobe zadužene za postavljanje tabli bez pitanja ušli u dvorište i montirale table. Danas u Čapljini imamo slučajeve ljutih i uvrijeđenih stanovnika koji skidaju table sa kuća.

Vijećnici SDA u Gradskom vijeću Čapljina su na posljednjoj sjednici vijeća pokrenuli dvije Inicijative. Vijećnik Inel Šejtanić je tražio da se odluka Ustavnog suda FBiH napokon provede akon 22 godine, dok je vijećnik Dženis Veledar tražio da se uklone postavljene table a izrade nove bez nelegalnog grba.

Vlast u Čapljini šuti, predstavnici nekih od manjih stranaka sa probosanskim programom takođe šute. Njihov glas se ne čuje a o djelima nema ni govora. Bošnjake Čapljine očekuje turbulentno vrijeme i neizvjesna politička borba tokom ljeta, što nije za njih ništa novo. Ta ih biorba prati od njihovog povratka na svoju djedovinu.