Nakon što su iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine odgovorili na prozivke predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića kojima se pokušao obračunati s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, stiglo je pismo i iz Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića u kojem ova politička organizacija nedvosmisleno zauzima stranu u ovom sporu.

"Ovo nije način komunikacije. Ovako se ne zakazuju sastanci, a pogotovo se ovako ne komunicira s reisu-l-ulemom. Pismo, koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja. U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi", navodi se jutrošnjem saopćenju iz Rijaseta, nakon čega su iz HDZ-a BiH odlučili replicirati.

"HDZ BiH izražava žaljenje zbog izjava uvaženog reisa Kavazovića u kojima spominje našu političku stranku u kontekstu kakvom je izašao danas u javnost. Nazivati poruke HDZ-a BiH 'discipliniranjem' je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju. HDZ BiH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvatamo islam kao religiju mira i suživota. Islamska zajednica nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš saradnik i sagovornik za društvene procese u BiH kao multikonfesionalnoj zemlji", naveli su.

Kako dodaju, BiH je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu, ali su se dotakli i "prebrojavanja" te "kršenja temelja mira".

"To je temelj razumijevanja da bi uopće mogli zajednički kreirati društvene i političke procese. Stoga, još jednom želimo istaknuti našu intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja. BiH je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sistem. Od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH nećemo odustati. To je naša odgovornost. Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju HDZ BiH pristaje. Takve poruke sistemski destabliziraju BiH, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo", stoji na kraju saopćenja za javnost.