Stolac, mjesto koje je u proteklom periodu bilo poznato po otimačini prava Bošnjaka i ostalih od lokalnih moćnika iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, uskoro će dobiti status grada, a samim tim i gradonačelnika te gradske vijećnike. Dobijanjem ovog statusa gradovi će preuzeti općinske nadležnosti, prava, obaveze i imovinu. Do tada općinski načelnik i vijećnici, stupanjem na snagu novih zakona, nastavljaju raditi kao gradonačelnik i gradski vijećnici.

Kada je riječ o ovim i sličnim promjenama, s pravom je lokalno bošnjačko stanovništvo zabrinuto iz razloga što bi promjenom statusa Stoca mogla biti dodatno ugroženja njihova prava. Dok Dragan Čović govori o "obespravljenosti hrvatskog naroda" zbog neuspjelih izmjena izbornog zakonodavstva po njegovoj volji, HDZ biva onaj remetilački faktor koji oduzima prava drugim narodima u mjestima u kojima je na vlasti. Nova otimačina prava Bošnjacima i drugim narodima upravo traje u Stocu i Čapljini, u kojima nisu izabrani predsjedavajući općinskog, odnosnog gradskog vijeća.

Za danas je zakazana sjednica Gradskog vijeća Čapljina koje još uvijek, iako je novi saziv konstituiran prije dvije godine, nema izabranog predsjedavajućeg zbog opstrukcija čiji je kreator upravo HDZ BiH. Da bi situacija bila još nepovoljnija po Bošnjake i ostale, u Čapljini je nedavno došlo i do izmjene Poslovnika o radu koje opet idu na štetu nehrvatima.

Naime, novim izmjenama Poslovnika bilo koji klub mora imati najmanje tri vijećnika kako bi aktivno učestvovao u radu Gradskog vijeća, dok ih Klub Bošnjaka, naprimjer, ima tačno tri.

Ipak, u Poslovniku o radu sadržano je da svaki vijećnik može delegirati tačku dnevnog reda koja mora biti predmetom rasprave. S obzirom na to da je Inel Šejtanić predložio za današnju sjednicu tačku dnevnog reda po kojoj će se razmatrati izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća Čapljine, konačno će se, dvije godine od konstituiranja novog saziva, ova tačka razmatrati.