Sinoć se na TV debati i reakcijama nakon nje samo potvrdilo ono što je bilo poznato od ranije.

1. Birači koji biraju Bakira Izetbegovića ne mogu birati Denisa Bećirovića, i obratno, jer to se kosi sa njihovim ubjeđenjima. Ne radi se o istoj ciljnoj skupini. Birači koji bi mogli imati nedoumice kod Bećirovića, i koji bi se mogli odrediti spram njega i njegove kampanje i ponašanja, sposobnosti i nesposbnosti, su birači koji bi kao alternativu izabrali Željka Komšića. Naravno i Željko Komšić ima svoje stabilno biračko tijelo, ali zbog okolnosti manjeg broja kandidata, svaki glas je bitan.
 
2. 11 stranaka koje navodno podržavaju Bećirovića, njegovu kandidaturu su iskoristili za samopromociju, a ne da ga istinski podrže. Kampanje tih stranaka su potpuno odvojene od kampanje koju vodi Bećirović.
 
3. Što se tiče Mirsada Hadžikadića, njegov problem je što nije prije četiri godine uz njegovu kandidaturu u izborni proces uključio i stranku. Imali bi i on i stranka koju vodi daleko više uspjeha. Teško je 4-5 godina motivirati ljude iz stranke da rade istim elanom bez da ne participiraju u vlasti, a još teže zadržati birače ako oni sami ne mogu osjetiti efekat vladavine njihove političke opcije.
 
4. Željko Komšić izgleda jako dobro poznaje Bećirovića (a vjerovatno i namjere stranaka koje ga podržavaju), tako da i pored toga što dijele biračko tijelo, nije ga direktno prozivao, pustio ga je da sam pokaže koliko (malo) zna i umije. Izetbegović nije imao tu komociju jer mu je Bećirović protukandidat, i morao se sučeliti sa njim, ali činio je to kud i kamo slabijim intenzitetom u odnosu na samog Bećirovića koji je smisao svoje kampanje vidio u napadima na Izetbegovića. Dodajmo ovome i potcjenjivanje i nekulturu koju je Bećirović ispoljio prema Hadžikadiću.
 
5. Potvrdilo se ono što stalno naglašavam, u komunikaciji minus i minus ne daju plus. Isključivo negativna kampanja, svađalački nastup, stalno proizvođenje konflikata i pretjerivanje u tome izaziva efekat "bumeranga". Bećirović je možda motivirao svoje vjerne sljedbenike što je nedovoljno, jer za pobjedu će trebati puno više, ali je ozbiljno doveo u pitanje glasove onih koji su simpatizeri ostalih stranaka koje ga navodno podržavaju. Direktnu korist od toga može imati samo Željko Komšić, Bakir Izetbegović nikada nije ni računao na te glasove, što potvrđuje koncept, odnosno kampanja za koju se odlučio, a kakvu je do sada vodio.
 
Tako da je po mom mišljenju pobjednik TV debate bio Bakir Izetbegović, a najveću korist je izvukao Željko Komšić mada nije ni učestovao u njoj.
 
 
</>