Nakon hapšenja ambasadora BiH u Kataru i bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, saopćenjem su se oglasili iz Stranke demokratske akcije (SDA) Stari Grad.

˝Sa velikom zabrinutošću primili smo vijest o hapšenju bivšeg gradonačelnika i bivšeg predsjednika OO SDA Stari Grad Sarajevo, Abdulaha Skake. Želimo istaći da, prema principima pravde i vladavine prava, svako je nevin sve dok mu se krivica ne dokaže izvan razumne sumnje. Stoga, izražavamo podršku gospodinu Skaki u ovom teškom trenutku˝, poručili su iz SDA Stari Grad.

Dodaju da hapšenje Skake ˝ne može proći neprimijećeno u kontekstu političkog pritiska koji se posljednjih mjeseci vrši na članove SDA.

˝Smatramo da su ovi događaji dio šireg političkog plana usmjerenog na oslabljivanje najjače stranke Bošnjaka i, nažalost, političkog marginalizovanja Bošnjaka uopće. Podsjećamo da je princip nevinosti osnovno načelo pravde koje se mora poštovati u svakoj pravnoj državi. Očekujemo da se proces hapšenja i optuživanja gospodina Skake odvija u skladu s pravnom procedurom, uz poštovanje njegovih prava˝, navodi se u saopćenju.

Također, iz SDA Stari Grad pozivaju i na nepristrasnu istragu, zasnovanu na činjenicama i dokazima, a apeluju na medije i javnost da budu odgovorni u izvještavanju o ovom slučaju i da se suzdrže od preuranjenih zaključaka ili pretpostavki.

˝Ovo hapšenje nas podsjeća na važnost zaštite demokratskih principa i vladavine prava. Svi građani imaju pravo na pravično suđenje i pravo na odbranu. Također, naglašavamo da politički pritisci na bilo koju političku stranku, bez obzira na njenu snagu ili popularnost, narušavaju temelje demokratije i slobode izražavanja. U ovim izazovnim vremenima, važno je održavati dijalog i toleranciju među svim političkim strankama i građanima. Pozivamo sve relevantne aktere da se suzdrže od političkih igara i manipulacija koje samo produbljuju podjele i dovode do političkog polarizovanja. Vjerujemo da će istina o ovom slučaju isplivati na površinu i da će pravda biti zadovoljena˝, zaključuju iz SDA Stari Grad.