Iako se Muminović do sada dvadesetak puta odazivao na pozive iz Tužiteljstva BiH i nije se skrivao, ono je ipak odlučilo potpisati nalog da ga se uhapsi jer su Muminović i ostali pod istragom zbog “učestvovanja u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline”.

Na šta tačno Tužilaštvo sumnja, nije saopćeno, no špekulira se kako je, navodno, riječ o napadima diverzanata Armije RBiH iza kojih su, kako se sumnja, ostajali ubijeni civili.

No ono što se sa sigurnošću zna jeste da je Šemsudin Muminović heroj odbrane Bosne i Hercegovine i da će, uvjereni smo u to, ako bude optužen, uspjeti dokazati svoju nevinost. Muminović je komandant koji je u julu 1995. godine, nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu i započele genocid nad njenim Bošnjacima, otvorio koridor kojim se uspjelo spasiti nekoliko hiljada ljudi. Također, Muminović je zapovijedao snagama koje su pohitale u pomoć Bošnjacima koji su lutali rejonom planine Udrč i tako ih spašavale, a zbog njegovog kontraudara, Zvornik je bio skoro pa napušten, a ratni zločinac Vinko Pandurević morao se vratiti iz Žepe kako bi “spašavao” taj grad.

Zato nije čudno što je bespotrebno hapšenje Muminovića razljutilo njegove bivše suborce i druge građane, posebno one s područja zvorničke općine koji još uvijek čekaju na procesuiranje odgovornih za ratne zločine i ubistva oko 650 Bošnjaka iz okoline Zvornika za koje još uvijek niko nije ni osumnjičen, a kamoli optužen.