Jedan policijski dužnosnik priveden je u ponedjeljak u Sarajevu u sklopu istrage o smrti mladića Dženana Memića pod nerazjašnjenim okolnostima 2016., a taj je slučaj, kao i onaj smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, potaknuo masovne prosvjede i BiH i nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako su po njegovu nalogu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli pretrage povezane s osobama koje se dovode u vezu sa slučajem Memić. Sarajevski advokat Ifet Feraget, koji je pravni zastupnik porodica Memić i Dragičević, odmah je ocijenio kako bi ovo moglo dovesti do velikih preokreta u istragama koje su godinama bez rezultata, ali i u pravosuđu u cijelosti.

Kako je pojašnjeno, državno tužiteljstvo sada vodi istragu koja se odnosi na krivična djela organiziranog kriminala odnosno ometanje istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića.

Lokalni su mediji izvijestili kako je priveden Hasab Dupovac, koji je u vrijeme kada je Memić stradao bio načelnikom odjela za prometne istrage MUP-a Sarajevske županije. Priveden je i Zijo Mutap, čija je kći Alisa bila u ljubavnoj vezi s Memićem.

Dženanov otac Muriz, koji već godinama tvrdi kako mu je sin ubijen, izjavio je kako je policijska akcija dokaz da je bio u pravu.

Dženan Memić teško je ozlijeđen u sarajevskom predgrađu Ilidža 8. februara 2016. i uslijed težine ozljeda umro je u bolnici. Policajci koji su obavili uviđaj tvrdili su kako ga je ozlijedio kombi koji ga je udario dok je šetao s djevojkom, a takav zaključak preuzelo je i Kantonalno Tužilaštvo koje je zbog toga podignulo optužnicu protiv dvojice Roma, Ljube i Bekrije Seferovića.
 
Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio ih je krivnje nakon što je utvrdio da optužnica ne sadrži uvjerljive dokaze za tu tezu. Tužiteljstvo se žalilo pa je Vrhovni sud Federacije BiH predmet vratio na ponovno suđenje istom sudu i taj postupak je još u toku.

Članovi porodice Memić već četiri godine tvrde da su policija i tužiteljstvo zapravo činili sve ne bi li prikrili ko je doista odgovoran. Uvjereni su kako je Dženan zapravo ubijen te su tražili da se ispita odgovornost koju, po njihovu sudu, zbog pogrešnog usmjeravanja istrage snosi nekadašnja glavna kantonalna tužiteljica, a sada sutkinja Suda BiH Dalida Burzić.

Članovi porodice Memić tvrde kako Dženanova djevojka Alisa tačno zna kako je on stradao, no o tome odbija govoriti pozivajući se na amneziju nakon njegove smrti.