Hamburger SV-u, vicešampionu Evrope i Zapadne Njemačke, na noge je stigao FK Sarajevo, vicešampion Jugoslavije. HSV je tih godina među pet najjačih evropskih klubova, ali im je svejedno trebala nesebična podrška velškog arbitra da pobijedi tim koji se nakon 13 godina vratio na evropsku scenu, stoji u tekstu kojeg je danas, povodom godišnjice te čuvene utakmice, objavio Bordo vremeplov. Trinaest godina ranije, Sarajevo je također moralo položiti oružje pred još jednim evropskim velikanom, Manchester Unitedom, uz ogromnu sudijsku nepravdu u oba meča.

Kakvo je bilo suđenje Velšanina, najbolje govori činjenica da je Sarajevu u tom meču podijelio čak devet žutih i tri crvena kartona, a tome je dodao i sumnjiv jedanaesterac u korist domaćina. Samo šest minuta igre bilo je dovoljno Thomasu da gotovo kompletnoj odbrani bordo tima podijeli žute kartone. Tako je već u drugoj minuti, žuti karton dobio desni bek Ferid Radeljaš. Dvije minute kasnije požutio je i Nijaz Ferhatović, a u šestoj minuti i njegov partner iz half linije, Faruk Hadžibegić.

A onda je u 18. minuti Safet Sušić, kao grom iz vedra neba, ukrao jednu loptu domaćoj odbrani, pretrčao gotovo pola terena i pogodio za 0:1. Bio je to jasan signal Thomasu da Sarajevo namjerava skupo prodati kožu na Volksparkstadionu, pa se potrudio da već u 30. minuti žuti karton dobije i Mirza Kapetanović, a samo stotinjak sekundi kasnije i Safet Sušić.

Velšanin ni tu nije stao, u 33. minuti je jedan čist start u Janjuševom šesnaestercu okarakterisao kao jedanaesterac za domaćina, iz kojeg je Kaltz pogodio za 1:1. Šest minuta kasnije, Ferid Radeljaš je dobio drugi žuti karton i pokazan mu je put u svlačionicu, što je bio jasan znak hamburškim fudbalerima da krenu sa napadima kojima je Sarajevo odolijevalo sve do 43. minute, a onda je Hrubesch sa dva gola doveo HSV u vodstvo od 3:1.

Pauza između dva poluvremena godila je ekipi Sarajeva. Fuad Muzurović je uspio smiriti uznemirene fudbalere, te ubijediti ih da uprkos skandaloznom suđenju Thomasa, još ništa nije gotovo, vjerovatno i ne sluteći da će finiš utakmice donijeti još veći cirkus od onoga iz prvog poluvremena.

Sarajevo je zaigralo hrabro u nastavku, napadi HSV-a više nisu bili tako učestali, a sve češće su fudbaleri u bijelim dresovima prijetili golmanu Steinu. A onda u 74. minuti, Safet Sušić ponovo stupa na scenu. Velemajstor sa Koševa je pogodio iz slobodnog udarca, smanjio na 3:2 i vratio nadu svojim saigračima.

Ipak, Papetov gol bio je ništa drugo do jasan signal Thomasu da nastavi gdje je stao u 39. minuti. Velšanin je očito shvatio da je vrag odnio šalu, pa je u 80. minuti put u svlačionicu pokazao Faruku Hadžibegiću. Kada je vidio da ni to nije dovoljno, ponovo je posegnuo u džep, te u 89. minuti drugi žuti karton pokazao i Nihadu Milaku.

Sarajevo je tako ostalo samo osmoricom fudbalera, naspram zvanično druge najbolje ekipe u Evropi, potpomognute velškom trojkom. Nije se Thomas zadovoljio ni golom Hartwiga u 90. minuti, jer je očito želio da osigura HSV-u što mirniji revanš na Koševu. Produžio je susret za čak pet minuta, što je u to doba, kada su se utakmice produžavale tek dvije do tri minute, bio zaista presedan.

Ipak, Hamburgeru ni tih pet minuta nije bilo dovoljno da još jednom izigraju sedam sarajevskih fudbalera u polju i savladaju onog osmog, Janjuša, na golu. Osmorka u bijelim dresovima je izdržala sve napade njemačkog tima, te ostavila nadu da se na Koševu može desiti čudo.

Izjava Safeta Sušića, kako bi Thomas, da je mogao, vjerovatno i sam postigao gol za Hamburger, najbolje svjedoči šta se te septembarske noći događalo na sjeveru Njemačke.

Kao šlag na tortu, stigla je "čestitka" iz Ciriha, od UEFA-e, u vidu kazne u iznosu od 17.500 dolara, zbog "nedoličnog ponašanja fudbalera na terenu i rukovodstva na klupi za rezervne igrače", čemu je pridodata i još jedna manja, od 1.200 dolara, zbog ubacivanja boca u teren od strane jugoslavenskih navijača.

Sarajevo je te večeri bodrilo, po nekim procjenama, oko 10.000 Jugoslavena, većinom onih sa radnom adresom u Zapadnoj Njemačkoj, koji očito nisu mogli ostati imuni na krađu u režiji velškog arbitra.

Na fotografiji, koja je nastala netom nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, prikazani su vidno iscrpljeni fudbaleri Sarajeva, koji su se herojski, sa tri igrača manje, odbranili od svih pokušaja domaćeg tima da stigne do petog gola u posljednjim minutama utakmice.

Na fotografiji su ukupno devetorica fudbalera, obzirom da je Predraga Pašića u sudijskoj nadoknadi, zamijenio Nijaz Merdanović. Bila je to taktička izmjena Fuada Muzurovića, da pokuša barem malo ukrasti na vremenu.

Na fotografiji su Safet Sušić, Slobodan Janjuš, Nijaz Ferhatović, Ante Rajković, Predrag Pašić (stoje) te Nenad Vidaković, Mirza Kapetanović, Zoran Lukić i Nijaz Merdanović.