Bivši ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo, Kenan Alikadić, objavio je danas presudu iz koje se vidi kako je sarajevski Općinski sud 30. Maja ove godine presudio u njegovu korist nakon što ga je tužio Jasminko Halilović, osnivač i gazda Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu a kojeg je u sudskom procesu zastupao Senad Pećanin, danas advokat, nekada urednik i vlasnik propalog magazina Dani.

Halilović je Alikadića tužio za navodnu klevetu i tražio pet hiljada maraka odštete.

"Ne tako davno mogli ste pročitati kako je Kenan Alikadić kao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo izgubio presudu u sporu sa fondacijom MRD jer navodno nije govorio istinu i radio u skladu sa zakonom.

Naravno znajući ko to izjavljuje jasno je da je to istinito koliko i sva ostala priča koja se vodila oko utroška sredstva Ministarstva a danas je dobila i epilog na Sudu. Totalna neistina naravno!

U presudi je navedeno ono što sam kao ministar tvrdio tada tvrdio a sada konačno uspio i dokazati.

Istina možda jeste sporta kao puž ali kida kao lav.

Tužitelj je navodio da će mu ova godina biti najuzbudljivija i raduje se tome. Hvala Bogu pa nas ne uzbuđuju iste stvari…”, napisao je Alikadić na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, Halilović je prije tri godine tužio Alikadića nakon što se navodni „Muzej ratnog djetinjstva“ požalio kako nije dobio novac iz budžeta neophodan za njihove projekte.  Na te je navode reagirano saopćenjem iz ministarstva kojim je tada rukovodio Alikadić a ono što je iz tog saopćenja javnost upamtila bila je platna lista uposlenika muzeja.

Nakon što je saopćenje objavljeno, iz Muzeja su reagirali tužbom za klevetu koja im je odbačena odlukom sarajevskog Općinskog suda.