Impozantne brojke i uspješan januar bilježi Međunarodni aerodrom Tuzla, a godinama od strane putnika priželjkivana avionska linija ka Istanbulu, u ovoj bi se godini mogla realizirati. No, koja bi aviokompanija mogla saobraćati i na koji aerodrom u Istanbulu, još uvijek je nepoznato.

Međunarodni aerodrom Tuzla, drugi po veličini aerodrom u Bosni i Hercegovini, u januaru je ispratio 58.304 putnika, dok je npr. tradicionalno prometnija Ljubljana imala manji broj putnika, 57.912, zvanični su podaci koje je objavio Ex-Yu Aviation. Prema broju putnika, tuzlanski se aerodrom polako približava Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji je tokom mjeseca januara primio 61.068 putnika.

Gostujući u programu RTV TK Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla izjavio je da podaci o broju putnika zahtijevaju više ulaganja rada, sredstava i napora, a naveo je i da se osim trenutno uspješne saradnje sa aviokompanijama WizzAir i Ryanair, razmišlja o novim poslovnim partnerima.

˝Povećan broj putnika stvara interesiranje kod novih aviokompanija, ali je vrlo bitno da se radi o kvalificiranim kompanijama, destinacijama koje će se pokazati kao profitabilne. Ono što naše građane najčešće zanima, u 70 posto slučajeva, je otvaranje redovne linije ka Istanbulu. Intenzivno radimo na tome, međutim, da je to lagan proces, neko bi ga uradio prije nas. Nije baš jednostavno, ali pokušavamo da uvedemo barem dva puta sedmično letove prema Istanbulu. Preostaje da vidimo ko će biti prevoznik. Kada dobijemo zvaničnu informaciju, podijelit ćemo je s putnicima˝, izjavio je Halilčević.

Danas Međunarodni aerodrom Tuzla imao je turbulentnu prošlost.Nekada vojni aerodrom u bivšoj Jugoslaviji, od 1996. godine koristile su snage SFOR-a, a od 1998. godine počinje se koristiti u civilne svrhe. Aerodrom je zatvaran četiri puta i to 1999. tokom NATO udara po Srbiji, zatim poslije 11. septembra 2001. i napada u Sjedinjenim Američkim Državama pa 2006. godine nakon odlaska američkih snaga koje su tu bile smještene, a po odlasku su deinstalirale svu navigacionu opremu. Četvrto zatvaranje bilo je tokom prva tri mjeseca pandemije, kada je cijeli svijet bio u blokadi.

Unazad 10 godina, od kada je na Međunarodni aerodrom Tuzla došla kompanija WizzAir, bilježi se konstantan rast.