U medijima se već nekoliko dana špekulira o tome da su "trojka", odnosno Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) uz Pokret demokratske akcije (PDA), uspjeli skupiti 18 ruku potrebnih za rušenje Vlade Tuzlanskog kantona.

Ova grupacija trenutno ima 12 zastupnika u Skupštini TK, pa im je potrebno još minimalno šest zastupnika. S druge strane, većinu koju u TK predvode Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) trenutno broji 20 ruku.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić (SDA) kaže da misli da je sve na nivou spekulacija.

“U intenzivnom smo kontaktu sa svim zastupnicima jer dogovaramo izmjene i dopune budžeta koje već za 15-ak dana treba da idu na Vladu, a potom i na Skupštinu TK. Ova većina od 20 ruku je i više nego stabilna. Čak imamo određene zastupnike, pored ovih 20, koji su nam naklonjeni i s kojima komuniciramo jer prepoznaju ovo što radimo kao ispravno”, kaže za Faktor Halilagić.

On dodaje da smatra da iza priče o rušenju Vlade TK stoje problemi unutar SDP-a, koji sve više izviru na površinu.

“Problemi SDP-a se žele sakriti iza paravana pričom o rušenju Vlade TK, koja nije ni blizu realnosti. Vrlo brzo će izbori unutar SDP-a, pozicija Kantonalnog odbora SDP-a TK je klimava zbog izbornog rezultata i činjenice da nisu uspjeli formirati vlast u TK, rukovodstvo partije u Banovićima je dalo ostavke zbog odluke u vezi s Rudnikom mrkog uglja. Sve to javnost vidi i onda se priča o većini u TK koristi kao paravan”, zaključio je Halilagić.

Priče o mogućoj smjeni SDA-ove vlasti u Tuzlanskom kantonu danas se opet zakotrljala nakon što je portal Klix objavio da “trojka” pokušava skupiti glasove za smjenu aktuelne vlade.

Taj je portal objavio da su Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka i Pokret demokratske akcije (PDA) pokušali več ranije pridobiti nekoliko zastupnika sa kojima bi formirali novu vlast, međutim, kako im to nije pošlo za rukom, krenuli su u lobiranje za ruke nezavisnih poslanika ali i takozvanih “preletača”.

Većinu u Tuzlanskom kantonu čine SDA sa 13 zastupnika, DF sa četiri, dva poslanika koji su napustili SBiH te Senad Alić koji je ranije napustio PDA. Za minimalnu većinu potrebno je 18 glasova.