Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona (TK) reagirao je na navode Michaela Murphyja, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koji je optužio Vladu TK za saučesništvo u nelegalnoj sječi šume. Halilagić je u odgovoru upućenom američkom ambasadoru naveo rezultate poslovanja sa pozitivnom razlikom od blizu četiri miliona KM, koju je ostvarilo Javno preduzeće Šume TK.

˝U Javnom preduzeću Šume TK 2021. godine zatečen je manjak od 1,4 miliona KM, dok je 2022. godina okončana pozitivno sa 2,5 miliona KM. Vlada TK je imenovanjem kompetentnih i odgovornih kadrova, čiji rad pratimo, pokazala namjeru stabilizacije preduzeća, normalizacije proizvodnje i poslovanja. Stabilnost ovog preduzeća je jedna od (ključnih) pretpostavki poboljšanja stanja u ovoj oblasti, efikasnijeg upravljanja i zaštite šumskog dobra˝, naveo je u svom odgovoru Halilagić putem društvene mreže Facebook i dodao da Vlada prihvata svaku vrstu partnerstva te dobronamjerne primjedbe, sugestije i prijedloge.

 

Nakon premijera Halilagića, oglasio se i Muamer Zukić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji je, između ostalog, naveo da aktuelna skupštinska većina i mlada Vlada s velikim uspjehom djeluju već duže od jedne godine.

˝Još nas niti jednom niste posjetili! Nismo pretenciozni, ali se kao nosioci vlasti u TK imamo čime pohvaliti. Ako kao mjeru uzmemo objektivne parametre, vjerujem da ćemo zajedno doći do zaključka da je ovo najbolja vlast TK u njegovoj historiji i jedna od najboljih u Državi. Ne postoji oblast djelovanja institucija u kojoj je nekad bilo bolje, pa i u ‘šumama’ zbog kojih ste javno prozvali našu mladu Vladu. Mi smo dobri ljudi i ne osuđujemo lahko. Zato na ovo gledam kao na Vašu pogrešnu procjenu, a našu grešku što sa svoje strane nismo poduzeli korake da ambasadu i administraciju Vaše velike zemlje bolje upoznamo s ovim što radimo˝, naveo je Zukić i dodao da je TK jedan od stubova koji čine kičmu bošnjačkog naroda.

Inače, Murphy je tokom obilaska dijela planine Konjuh, u pratnji aktivista grupe Karton revolucija, koje je opisao kao impresivnu grupu mladih iz Tuzle u borbi protiv korupcije, slušao o tome kako su se borili protiv ilegalne sječe šume.

˝Ne mogu biti ponosniji što Američka vlada podržava ovu grupu i druge širom Bosne i Hercegovine koji drže svoje čelnike vlasti odgovornim i zahtijevaju transparentno, odgovorno upravljanje javnim resursima˝, naveo je Murphy i objavio videosnimak sa Konjuha u kojem se, između ostalog, navodi da je Zaštićeni pejzaž Konjuh ˝žrtva nelegalne sječe i korupcije˝, a da je Vlada TK saučesnik jer je dozvolila da se to predugo dešava.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by U.S. Embassy BiH (@usembassybih)