"Prijedlog Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u sebi sadrži neku formu etničkih prefiksa koja je pomalo čudna. Samim tim, a tu su i druga pitanja, to ne ispunjava sve pravne zahtjeve", ocijenio je generalni sekretar Stranke demokratske akcije Halid Genjac.

U izjavi za Federalnu televiziju Genjac napominje da će se u ključnoj sedmici kada će se uz prisustvo međunarodnih dužnosnika razmatrati izmjene Izbornog zakona BiH biti dva ključna pitanja za raspravu i traženje mjere.

"Uz Predsjedništvo BiH koplja će se lomiti i oko federalnog Doma naroda. Tačnije, ovlasti tog doma. Iz SDA i probosanskog bloka traže da one budu reducirane isključivo na pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Iz HDZ-a BiH za to ne žele ni da čuju. Donekle i logično, jer im trenutna situacija daje kormilo nad Federacijom", smatra Genjac.

Ističe da trenutno 37 zakona čeka na potvrđivanje u Domu naroda, zaustavljeno je i imenovanje Federalne vlade, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH kao i sudija Ustavnog suda.

Genjac dodaje kako se pitanje funkcioniranja Doma naroda mora riješiti tako da se eliminira mogućnost bilo čije zloupotrebe.

"Naš je prijedlog da se navede precizno i jasno pitanja od vitalnog interesa, a da se pitanja imenovanja rješavaju na drugi način ukoliko to ne uradi na vrijeme Dom naroda", kaže generalni sekretar SDA.

Naredne sedmice u BiH na novu rundu pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH trebali bi doći specijalni predstavnik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.