Dva značajna dijela državnog zakonodavstva, jedan koji zahtijeva da halal/košer hrana bude dostupna u javnim objektima, a drugi koji omogućava muslimanskim imamima pristup zatvorima, na putu su da postanu zakoni.

Zakoni - Zakon o vjeri (HB 1574) i Zakon o vjeri iza rešetaka (HB 3055) - nedavno su prošli oba doma Generalne skupštine Ilinoisa.

Halal (dozvoljeno) i košer (čisto, ispravno ili pogodno za konzumaciju) meso i hrana moraju ispunjavati posebne zahtjeve u vezi sa njihovim klanjem i pripremanjem kako je propisano islamskim i jevrejskim zakonima. Takve opcije često nisu dostupne u okruženjima kao što su državni zatvori, bolnice i škole.

Članovi muslimanske i jevrejske zajednice u području Čikaga okupili su se kako bi usaglasili zajednički nastup i založili se za zakon o vjeri.

“HB 3643 osigurava da će naša djeca, naši zatvorenici, te naši stari i susjedi u državnim bolnicama biti bolje usluženi,” rekao je glavni sponzor zakona, državni predstavnik Abdelnasser Rashid. “Svako od nas ima pravo na pristup hrani na osnovu naših smjernica za ishranu.”

U međuvremenu, nacrt zakona Faith Behind Bars omogućava nesmetan pristup različitim vjerskim vođama u pružanju podrške za religiju, mentalno zdravlje i dobrobit zatvorenicima.

Illinois je stvorio model za naciju donošenjem ovih i drugih zakona koji su za muslimansku zajednicu, rekla je Maaria Mozaffar iz Plainfielda, savjetnica za politiku i zakonodavstvo Muslimanske građanske koalicije, koja je predvodila zakone.

„Sada će se muslimanska djeca baviti sportom bez žrtvovanja skromnosti, učiti o doprinosima muslimana u ovoj zemlji u školama, posjedovati Dan Muhameda Alija kao dan koji predstavlja njihove vrijednosti, s ponosom se suprotstavljati nasilnicima kroz posredovanje i imati mogućnost halal hrana u tamošnjim školama”, rekao je Mozaffar, govoreći o zakonima za koje se grupa zalagala.