Benzinske pumpe širom Irana ne rade zbog navodnog hakerskog napada, saopćila je u utorak najviša institucija za sigurnost u toj zemlji, potvrdila je iranska državna televizija.  

Benzinskim pumpama širom Irana blokiran je rad, a zaustavljen je proces prodaje goriva. Hakeri su također manipulirali sadržajem na bilbordima mijenjajući poruke na njima, plasirajući one koje osporavaju sposobnost režima da distribuira gorivo, prenosi AFP. 

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad koji je prema vlastima u Iranu imao za cilj podrivanje vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija. Izmijenjeni bilbordi prikazivali su poruku poput "Khamenei! Gdje je naš benzin?"

Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost potvrdilo je da je riječ o hakerskom napadu na informatički sistem distribucije goriva.

- Pojedinosti o napadu i o počiniteljima predmet su istrage - dodaje se u izvještaju državne televizije bez navođenja dodatnih informacija.

Televizijske mreže u utorak su objavile snimke zatvorenih benzinskih pumpi ispred kojih su dugi redovi.

- U iranskoj državnoj kompaniji za distribuciju naftnih proizvoda održava se sastanak kako bi se riješio taj problem - rekla je njezina glasnogovornica Fatemeh Kahi.

U Teheranu su tehničari ministarstva za naftu i naftne proizvode isključili informatički sistem nekih benzinskih pumpi kako bi se gorivo moglo točiti ručno, objavila je televizija nešto kasnije tokom dana.