Međunarodni komitet Crvenog križa je 18. januara otkrio visokosofisticirani cyber napad na njihove baze podatake, a analizom je utvrđeno da je narušena privatnost i sigurnost podataka približno 15.000 osoba iz Bosne i Hercegovine.

"Međunarodni komitet Crvenog križa je 18. januara otkrio visokosofisticirani cyber napad na baze podataka Službi traženja više od 60 Nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Tom prilikom hakeri su imali pristup privatnim podacima 515.000 osoba iz čitavog svijeta, koje su usljed sukoba, prirodnih katastrofa ili migracija odvojene od svojih srodnika, traže svoje nestale članove porodice ili su u pritvoru", navodi se u saopćenju Crvenog križa.

Dodaje se da uz pomoć Međunarodni komitet Crvenog križa, Društvo Crvenog križa BiH utvrdilo je da je napad narušio privatnost i sigurnost podataka približno 15.000 osoba iz BiH. U najvećem broju se radi o nestalim osobama (6.801 osoba) i članovima njihovih porodica koji ih još uvijek traže (7.886 tražitelja), ali i o migrantima te drugim osobama koje su tražile usluge Službe traženja DCKBiH iz humanitarnih razloga.

"Riječ je o podacima kao što su imena i prezimena, datum i mjesto rođenja, adrese stanovanja, kontakt informacije (broj telefona i e-mail adrese), okolnosti prekida kontakta. Podaci su povjereni našoj humanitarnoj mreži s ciljem pronalaska nestalih osoba, kao i za spajanje s članovima porodica u slučajevima razdvajanja", navodi se u njihovom saopćenju.

Društvo crvenog krsta BiH je pravovremeno informiralo Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH o cyber napadu i upoznalo ih s eventualnim posljedicama povrede podataka po državljane BiH.

Međunarodni komitet Crvenog križa je angažirao sve raspoložive resurse i aktivno sarađuje s humanitarnim partnerima širom svijeta kako bi bolje razumjeli obim napada i poduzeli odgovarajuće mjere za zaštitu podataka korisnika.