Pep Guardiola je potrošio 2,04 milijarde eura na transfere 78 fudbalera u 16 godina koliko radi trenerski posao. Slijede ga Jose Mourinho s 1,86 milijardi (118 igrača i 23 godine na klupi), Carlo Ancelotti s 1,69 milijardi (108 igrača i 28 godina na klupi), Massimiliano Allegri s 1,49 milijardi (108 igrača i 28 godina) i Diego Simeone s 1,21 milijardom (82 igrača i 17 godina na klupi).

Guardiola je potrošio 1,242 milijarde eura na 51 igrača otkako je stigao u Manchester City. Guardiola je sinonim za trijumf, ali i za trošak. Potrošio je više od dvije milijarde na transfere u 16 godina koliko je trener, sa Barcelonom, Bayern Münchenom i Manchester Cityjem. Evropski prvak je ovog ljeta isplatio 241 milion eura za jačanje svog tima.

Manchester City je postavio kao ključni cilj osvajanje Lige prvaka i u tom su se projektu odlučili kladiti na Guardiolu, dali su mu mir, stabilnost i potrebne igrače za osvajanje prve Lige prvaka u klupskoj historiji. Više od 500 miliona eura plaćeno je za odbrambene igrače, samo ovog ljeta su platili 90 miliona eura za Joška Gvardiola, čime je Hrvat postao najskuplji stoper u historiji.

Veliki izazov Pepa Guardiole bio je osvojiti Ligu prvaka jer mu je do sada spočitavano da je dva puta osvajao Ligu prvaka sa Barcelonom zahvaljujući Leu Messiju. Proveo je tri sezone u Bayern Münchenu i nije je uspio osvojiti. U svojoj osmoj godini u Manchester Cityju okrunjen je za kralja Evrope. U istoj sezoni osvojio je Ligu prvaka, Premier ligu i FA kup. To je druga trostruka kruna u njegovom životu, prvu je osvojio sa Barcelonom u sezoni 2008-09. Do sada je u karijeri osvojio ukupno 36 trofeja (14 s Barcelonom, sedam sa Bayernom i 15 s Cityjem).

Osvajanje Lige prvaka u Istanbulu protiv milanskog Intera bila je kulminacija skupog projekta u Guardiolinom Cityju, ali treba reći da je klub u isto vrijeme i zarađivao prodajom igrača. Tokom njegovih osam godina u Cityju ukupno je zarađeno 978 miliona eura od prodaje 86 igrača. U Ligi prvaka su zaradili oko 110 miliona eura.