Prvo kantonalni premijer Edin Forto na svom Facebook profilu objavi kako provodi dan. Ukratko, ne radi ništa nego ide s pive na pivu. Pa izađe iz kuće na pivu da nam to objavi.

Onda, dan kasnije, pola zastupnika vladajuće Trojke ne dođe na sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo. Kada im padne dnevni red jer za njega, iako su na vlasti dvije i po godine, više nema ko glasati, naprave predstavu za medije i optuže opoziciju da im opstruira (ne)rad. Šokantno, skandalozno, rekao bi njihov novopečeni direktor "Vijećnice i žičare".

Sve to na kraju fino garnira Elmedin Konaković postom na Facebooku o najboljoj Skupštini i Vladi ikad (jel’ to znači da su one kojima je on predsjedavao bile najgore?), iako je grad koji vode prodisao od prašine i poganluka tek danas, i to nakon što ga je Bog pogledao pa poslao kišu. 

Pitanja i komentare svih onih koji su ga pitali kako je opozicija kriva za to što pola zastupnika pozicije nije došlo na sjednicu pa nisu imali kvorum Konaković je brzinom Maxa Verstappena pobrisao pa su mu ostali hvalospjevi desetak dežurnih klimoglavaca. Koje u oktobru može uzeti pod ruku. Ili obje. 

I naravno, nije propustio Konaković, ničim izazvan, spomenuti Srebrenicu.

Ali je propustio spomenuti Višegrad u kojem njegov NIP-ovac glasa protiv povećanja budžetske stavke za tamošnju Islamsku zajednicu za što su glasale čak i stranke sa srpskim predznakom.  

U slučaju vladajuće "Trojke" u Kantonu Sarajevo na sjednicu nisu došli Nejra Dizdarević (Naša stranka), Vedran Jakupović i Arijana Memić (NiP) i Jasna Duraković (SDP), a prilikom glasanja nije bila prisutna ni Vildana Bešlija (Naša stranka), pa je naknadno došla u salu u vrijeme pojedinačnog izjašnjavanja. I oni snose odgovornost za neodržavanje sjednice.

Opozicija u KS bila je suzdržana kod glasanja za dnevni red, a onda je "Trojka" osula paljbu po njima. “Destruktivna opozicija predvođena SDA, DF-om, SBiH i BOSS-om je neodgovorno oborila današnji dnevni red”, kazao je predsjedavajući skupštine Okerić ne trepnuvši pred novinarima.

Onda ide red još boljih skečeva samo što uvijek na kraju oplačemo kada nas Trojka pokušava nasmijati. Igor Stojanović (SDP) je tumačio kako se radi o političkom obračunu u KS "jer dosad nikada u historiji KS opozicija nije glasala protiv dokumenata koji utiču na plaće i isplate građanima".

Vibor Handžić (Naša stranka), dopredsjedavajući Skupštine KS, i Haris Vranić, ministar zdravstva, na konferenciji za medije vladajuće "Trojke" pokušali su "loviti" građane KS na emocije. Tako je Handžić rekao za opoziciju da je "destruktivna, umjesto da bude konstruktivna" pa ih još okrivio i da svode "finansiranje liječenja teško oboljele djece u inostranstvu u političko blato" i da je to "za njega degutantno".

Vranić je dodao da "opozicija nema empatije za građanstvo, bolesnike, radnike, mlade, trudice" i da se samo bave politikanstvom. Ima li opozicija empatije ili nema, sudit će svakako građani, ali pitanje funkcioniranja institucija nije stvar empatije, već zakonske obaveze vlasti da izvršava svoju preuzetu dužnost.

I kao začin na kraju, iz "Trojke" se čulo da su se sa opozicijom predvođenom SDA u KS mogli dogovoriti u vezi s današnjim dnevnim redom. Zanimljivo da je "Trojka" naprasno postala konstruktivna i pruža ruku opoziciji u nedostatku vlastitih zastupnika na sjednici, a svaki dosadašnji prijedlog, amandman, inicijativa iz redova opozicije odbijeni su bez obrazloženja.

Zastupnik u Skupštini KS iz Kluba SDA Haris Zahiragić smatra da se vladajuća većina u Skupštini KS iz sjednice u sjednicu raspada. Ističe da Konaković očekuje da vlada, a da "za svu nesposobnost uporno optužuje opoziciju".

“Nakon toga očekuje da mu opozicija čuva kvorume na sjednicama, što se više puta dešavalo, da mu usvaja dnevni red i tako dalje. Usput, niko nas nije ni pozvao da zatraži od nas podršku za dnevni red ili bilo koju drugu tačku, što nije nepoznato u demokratskim sistemima. Oni nisu u stanju usvojiti ni dnevni red, kako da budu u stanju raditi kompleksnije projekte? U stanju su, zato, nekontrolisano dizati historijski visoke iznose kredita koje će naša djeca vraćati, a koje će onda trošiti na tenderisanje stranačkim firmama, stavljati van snage odredbe Uredbe za zapošljavanje kako bi u javnoj službi unapređivali svoje članove i aktiviste”, dodao je Zahiragić.