Naporno radite, talentirani ste. Dolazi ponuda života, posao u Dubaiju. Izgledi da se obogatite su dobri i selite u Ujedinjene Arapske Emirate. U kratkom vremenu zaradite toliko da razmišljate o kupovini automobila iz snova: BMW -a, Porschea, Ferrarija, Koenigsegga, Bugattija. Ali mnogi koji se na to odluče nađu se u nevolji. Kredit koji ste uzeli za kupovinu automobila preskup je.

U Emiratima je neplaćanje duga (čak i samo rata kredita ili mjesečne kirije) kazneno djelo. Nema zakona o stečaju, nemate nikakvu pravnu zaštitu. Nemate izbora, morate ostaviti automobil, svoj život i vratiti se odakle ste došli. Alternativa je zatvor.

To je samo jedna od mnogih priča koje su dovele do nastanka onoga što je u svijetu poznato kao groblje automobila u Dubaiju. Nisu u pitanju samo automobili osoba koje su bakrotirale ili stranaca, ima tu vozila i lokalnih bogataša kojima auta dosade, ostave ih i kupe druga. Tako se automobili gomilaju u Dubaiju. Hiljade automobila svake godine. Tri hiljade samo u skladištu Sharjah.

Ferrari Enzo od milion eura, nekoliko Lamborghinija, Porschea, Nissana Skyline. Pa Bentley, Rolls-Royce, dva Mercedesa G-AMG klase, Maserati Gran Turismo. Groblje superautomobila pravi je muzej luksuznih automobila.

Vlasnici zaplijenjenih automobila imaju petnaest dana da vrate svoje vozilo, otplate dug i preuzmu ga prije nego što se proda na aukciji. Većina automobila (govorimo o hiljadama svake godine) prodaje se za nekoliko dolara na Emiratesauction.com.

Prilika da sebi priuštite superautomobil po više nego povoljnoj cijeni mogla bi stoga privući mnoge ljude iz cijelog svijeta ali kada se sve stavi na papir, cijenan automobila, troškovi prevoza, registracije, popravke, automobili i nisu toliko jeftini kako se misli.