Gradonačelnik Venecije rekao je da je u lovu na “dva idiota” snimljena kako se duž Kanala Grande voze na motoriziranim daskama za surfanje, prenosi The Guardian.

Mladići su u četvrtak ujutro uočeni kako izbjegavaju gondole i vodene autobuse dok su se kretali “glavnom magistralom” u Veneciji. Scenu je snimilo nekoliko začuđenih posmatrača.

Jedan od videozapisa koji je naširoko distribuiran na internetu objavio je Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, na Twitteru.

“Evo dva idiota koji se rugaju ovom gradu”, napisao je Brugnaro. “Molim sve da nam pomognu da ih identificiramo i kaznimo, čak i ako je naše oružje zaista tupo – gradonačelnicima su hitno potrebna veća ovlaštenja u smislu javne sigurnosti.”

Brugnaro je rekao da će “ponuditi večeru” svakome ko može pomoći u lociranju dvojca.

Snimak prijestupa podijeljen je i na Instagram nalogu Venezia Non è Disneyland (Venecija nije Disneyland), grupe koju su osnovali mladi Venecijanci s ciljem senzibiliziranja posjetitelja grada.

Snimak, koji uključuje hit Beach Boysa koji svira Surfin' USA u pozadini, izazvao je široko rasprostranjeno ogorčenje. “Sramotno”, napisao je jedan korisnik Instagrama. “Treba ih doživotno protjerati iz Venecije: Mamma mia.”

Drugi su, međutim, smatrali da je njihov način transporta prilično cool. “I ja želim jednu!” napisao je jedan komentator, dok je drugi rekao: “Zar ne bi bilo sjajno kada bismo svi mogli putovati po Veneciji na ovaj način, a da ne damo novac ACTV-u [upravi za javni prijevoz]."

Venecijanske vlasti godinama pokušavaju suzbiti loše ponašanje pomoću takozvanih “anđela pristojnosti”, koji patroliraju ulicama tokom ljeta, i kaznama za ljude koji su uhvaćeni da rone u kanalima ili se kupaju u kanalima, šetaju golih grudi, hrane golubove ili bacaju smeće.

Venezia Non è Disneyland pomno prati razne prekršaje. Krajem jula grupa je podijelila snimak čovjeka koji skače u Kanal Grande s mosta, za dlaku promašivši čamac u prolazu.

Prošle sedmice gradonačelnik Brugnaro pozvao je na “deset dana zatvora” za 33-godišnjeg škotskog turistu koji je uhvaćen kako se kupa u kanalu.

Francuski turist kažnjen je 2020. godine sa 150 eura nakon što je veslao duž Grand Canala na svojoj dasci za veslanje, a dvije Njemice morale su platiti po 250 eura za sunčanje u bikiniju kod crkve San Stae.

(Izvor: The Guardian)