Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji je akademski kipar Stijepo Gavrić napravio prošle godine, još čeka svoju lokaciju.

Najvjerovatnije je da će biti privremeno postavljen u parku u sarajevskom naselju Pofalići u općini Novo Sarajevo, prekoputa Srednje ekonomske škole, nakon što su prije toga odbijene tri lokacije. Prva lokacija bila je iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odbila prijedlog.

Drugi prijedlog bio je ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali za kralja ni tu nije bilo mjesta.

Treći prijedlog, koji također nije usvojen, bio je da spomenik Tvrtku I Kotromaniću treba biti postavljen na ostrvu prekoputa tržnog centra SCC.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa 16 glasova za usvojen je Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću koja je potom upućena u javnu raspravu kako je i predloženo.

Prema riječima gradonačelnice Benjamine Karić, izrada statue spomenika je gotova, i ako ne bude opstrukcija od drugih subjekata koji moraju biti uključeni u proces izdavanja dozvola, važan simbol bosanske državnosti i historijskog kontinuiteta države BiH, bit će postavljen u najskorije vrijeme.

- Žao mi je što moram konstatovati da je podizanje spomenika najvećem i najznačajnijem srednjovjekovnom bosanskom kralju Tvrtku postalo političko pitanje u kojem se u cijelosti osporava da je Tvrtko bosanskohercegovački kralj. Želim naglasiti i da u Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika ne postoji osporavanje od sva tri člana Komisije. Podizanje spomenika osporava članica Komisije Anđelina Ošap Gaćanović koja i potpisuje odluke jer je u ovom trenutku predsjedavajuća - kaže Karić.

Istakla je kako je jedino dostojno mjesto za postavljanje spomenika prekoputa zgrade Predsjedništva BiH.

- Budući da Sarajevo podliježe odluci o Historijskom urbanom krajoliku (HUK), sve dok nam treba saglasnost komisije za postavljanje spomenika kralju Tvrtku, mi ga nećemo moći postaviti na zaštitnom području HUK-a. Ovakve odredbe nemaju drugi gradovi - Banja Luka, Mostar, a Sarajevu su na ovaj način vezane ruke - navela je gradonačelnica.

Dodala da od svog nauma neće odustati, te ako bude osporena i nova lokacija, naći će drugu.

- Tvrtko je bosanski, a ne srpski kralj. Smatram da je će sigurno doći bolje vrijeme kada ćemo spomenik sa lokacije na Pofalićima vratiti na mjesto koje on zaslužuje, a to je prekoputa Predsjedništva BiH - naglasila je Karić i dodala kako ni građani nisu zadovoljni što spomenik neće biti postavljen u centru grada.

Vijećnik Ratko Horozović kazao je kako mu nije jasno "je li Komisija za 'parkiranje' spomenika ili za odlučivanje".

- Toliko je predloženih lokacija, a oni se odriču. Ne mogu tri ili četiri čovjeka odlučivati nešto za šta je možda ipak nadležnija Gradska uprava i ova država. Naš prijedlog je adekvatan za to ime i ličnost i mislim da, ako se i sada odbije, mislim da će sve "da nije tužno, ispasti smiješno" - naglasio je Horozović.

Namjerno blokiraju

I predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović složio se kako je postavljanje spomenika postalo političko pitanje, te da u Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika sjede predstavnici stranaka, prvenstveno SNSD-a, koji namjerno blokiraju činjenicu da BiH ima hiljadugodišnju historiju i da je Tvrtko I Kotromanić bosanski kralj".

- Nova lokacija nije baš kraljevska jer se radi o vladaru koji je bio značajan za historiju BiH. Međutim, podržat ću odluku kako bismo završili ovu priču jer god se nalazio spomenik on će smetati onima kojima je i do sada smetao - kazao je vijećnik Željko Majstorović.

Draga Stojanović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća, naveo je "kako je postavljanje spomenika kralju Tvrtku postalo, ne političko, nego politikantsko pitanje".

- Oni koji bi se trebali baviti strukom bave se nečim što je apsolutno degutantno. Kralj Tvrtko je bosanski, srpski, hrvatski kralj. U doba kada je vladao objedinio je te tri uvjetno rečeno nacije jer u to vrijeme nisu bile u obliku formiranih nacija. Međutim, ovo je još jedan primjer kako mi nakaradno formiramo državne komisije, olako donosimo odluku da iz njih isključimo strance i kako se potom zapetljamo u cijeloj situaciji u kojoj danas jesmo. Odluku ću podržati uz sugestije da se provjeri da li je moguće, pod firmom privremene lokacije, spomenik postaviti u centru grada, pa ćemo vidjeti šta će biti te da se provjeri u kojem obimu ima nadležnost državna komisija na plato ispred Zemaljskog muzeja da se i ona iskoristi kao privremena dok se ne promijene politikantski ljudi u komisiji u one od struke - kazao je Stojanović.