Turski predsjednik Recep Tayyop Erdogan će 6. septembra doputovati u zvaničnu posjetu u Bosnu i Hercegovinu i o bilateralnim i regionalnim temama razgovarati sa najvišim bh. zvaničnicima u Sarajevu, a građani glavnog grada BiH pozdravljaju njegovu posjetu i vide je korisnom za ovu zemlju i regiju.

Erdoganova posjeta Bosni i Hercegovini je dio njegove turneje u okviru koje će naredne sedmice posjetiti i Srbiju i Hrvatsku. S njim u regiju dolazi i više od stotinu turskih privrednika i zvaničnika koji će učestvovati na poslovnim forumima u sve tri ove zemlje.

Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine za AA su kazali da posjeta velikih svjetskih lidera poput Erdogana može doprinijeti poboljšanju odnosa između BiH i Turkiye.

“Naravno, dobro je i sreća je velika da dolazi“, rekao je Izet Medžedović i dodao da Erdogan uživa ugled u svim zemljama i regije i da bi to trebao iskoristiti za dobrobit svih.

Smatraju i da dobri odnosi Turkiye sa zemljama regije mogu doprinijeti jačanju regionalne saradnje i rješavanju otvorenih pitanja u regiji te da je zato i važna Erdoganova posjeta.

“On je velika ličnost i njegova posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama regije je veoma značajna 

Salahudin Nezirović također smatra da je Erdoganova posjeta dobra prilika za BiH i regiju.

“Dobro nam došao. Mi moramo dobro promišljati ko nam je prijatelj, a ko nije, jer nam se pojavljuju neki ljudi koji se tako predstavljaju, ali su nam ustvari neprijatelji. On je naš prijatelj“, kazao je Nezirović.

I Husnija Kararić kaže da Erdogana smatra iskrenim prijateljem Bosne i Hercegovine i da može doprinijeti rješavanju brojnih problema na Balkanu.