Dok čekamo da Bosna i Hercegovina nabavi vakcine protiv virusa korona, oni malo “nestrpljiviji” našli su već način da se vakcinišu. Za vakcinaciju je moguće prijaviti se u Republici Srbiji putem web-aplikacije tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut”.

Uvjet da bi se apliciralo jeste da aplikant ima “državljanstvo Republike Srpske”, bez obzira na to da li ima prijavljen boravak na području ovog entiteta ili ne. Aplikanti mogu izabrati općinu u kojoj žele da se vakcinišu, kao i vakcinu koju će da prime, a u ponudi su vakcine “Pfizer”, “Sputnik V”, “Sinopharm”, “AstraZeneca” i “Moderna”.

Prema našim informacijama, interes za vakcinaciju veliki je, posebno u Tuzli i Bijeljini zbog blizine Srbije, pa građani BiH idu najčešće u Mali Zvornik i tamo primaju vakcine. Vakcinacija košta 30 maraka.

Također, i zdravstveni radnici iz RS-a idu u Srbiju da prime vakcinu protiv virusa Covid-19, iako je RS nabavio 2.000 doza vakcine “Sputnik V”, koje su namijenjene isključivo medicinskim radnicima koji su u direktnom kontaktu s oboljelim.