On je naveo da je početak 2022. godine obilježila promjena na čelu te ustanove, te je zahvalio njegovoj prethodnici Smiljki Brtan uz ocjenu da je funkcionisanje Doma kulture podigla na viši nivo. Prije nje Domom je upravljao Mevzudin Duranović koji je i reaktivirao rad te institucije nakon rata i povratka u Jajce.

Čančar navodi da su proteklu godinu obilježili tradicionalni događaji, između ostalog 15. Festival duhovne poezije i muzike "Plivske omahe". 

- Paralelno sa ovim, pripremali smo i najznačajniji pozorišni događaj u našoj zemlji– 41. Pozorišne igre BiH. Krajem juna i početkom jula odigrane su najbolje predstave prethodne sezone, predstava i radionice za djecu, bogat prateći program, intenzivno medijsko praćenje i svakako dragi gosti Festivala koji uvijek daju poseban ton Igrama i dešavanju u našem gradu. Ono što je bilo otežavajuće tokom trajanja Igara je velika vrućina iza koje je slijedio veliki, rijetko viđen, pljusak usljed čega je prodrla voda na scenu zbog čega predstava Narodnog pozorišta iz Banja Luke nije održana - navodi on.

Od aktivnosti direktor Doma kulture Jajce ističe i realizaciju 7. Likovne kolonije "Jajce art" na kojoj je rad predstavilo 10 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Čančar ističe da je kolonija ujedno i prilika da se dodatno promovišu ljepote Jajca i njegova turistička ponuda.

- Ova tri kulturna događaja su najznačajnija, a uz njih u Domu kulture održane su brojne izložbe, promocije knjiga, koncerti, predstave, priredbe i okrugli stolovi, gdje je Dom kulture suorganizator ili je ustupio svoj prostor i kapacitete - istaknuo je Čančar.

On je podvukao da je finansiranje Doma kulture Jajce stabilno, zahvaljujući grantu Općine Jajce, a za pojedine projekte dobijaju podršku i viših nivoa vlasti, prvenstveno Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, Ministarstva prostornog uređenja i građenja SBK, Federalnog ministarstva kulture i sporta i njegovih fondacija te Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Infrastruktura je ozbiljna zadaća koja se postavlja pred menadžment Doma kulture. Zgrada je sagrađena prije 60 godina, a nikada nije doživjela ozbiljnije ulaganje i rekonstrukciju. Krov, koji je naknadno postavljen, dotrajao je i problem sa prokišnjavanjem je više nego evidentan - podvukao je.

Čančar navodi da je u Domu kulture Jajce prije nekoliko godina zamijenjena stolarija, instalirano grijanje u upravnom dijelu objekta i biblioteci.

- Trenutno smo u fazi postavljanja peći za zagrijavanje velike sale, čime želimo obezbijediti minimum uslova da se u toj sali i tokom zime mogu održavati kulturni događaji. Intenzivno radimo na obezbjeđivanju sredstava za nastavak radova na zamjeni krovopokrivača, za što smo dobili i potrebne saglasnosti nadležnog ministarstva. Domaćinski odnos uprave i zaposlenika Doma kulture prema ovom objektu i podrška Općine Jajce, prije svih, a zatim i viših nivoa vlasti dat će rezultat i nadamo se da ćemo u skoro vrijeme imati funkcionalniji objekat i bolje uslove za održavanje kulturnih događaja i manifestacija - mišljenja je on.

Čančar je također istaknuo da će se u narednom period morati fokusirati na problem kino-sale, koja je trenutno u katastrofalnom stanju, poplavljena i devastirana.

- Jajce zaslužuje da ima kino, a ta sala bi mogla biti multifunkcionalna i služiti za različite namjene, uz njenu osnovnu, a to je projekcija filmova. To će biti zahtjevan i vrlo skup projekat, ali nećemo odustajati od njega jer smo stava da je to Jajcu potrebno - ocijenio je direktor Doma kulture Jajce.

Također je istaknuo da je Gradska biblioteka koja je u sastavu Doma kulture u punom kapacitetu na raspolaganju građanima, a konstantno se radi na povećavanju knjižnog fonda. Svakodnevno je otvorena i na raspolaganju građanima i posjetiocima, a kroz razne aktivnosti, ponajviše kroz Likovnu koloniju, puni se fundus slika i njena stalna postavka.

- Odnedavno smo pokrenuli i web-stranicu www.domkulturejajce.ba na kojoj se mogu naći informacije o našem radu i Ustanovi, a i ta stranica je nešto na čemu ćemo u narednom periodu još poraditi i truditi se da je unaprijedimo - zaključio je u razgovoru za Fenu direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.