Nakon dvije godine pauziranja zbog koronavirusa, u Gračanici danas počinje tradicionalni trodnevni vašar. Riječ je o jednom od najstarijih vašara na ovom području, koji se stotinama godina održava u novembru, nakon što se okončaju poslovi u poljoprivredi.

Rusmir Djedović, gračanički istraživač naveo je da pisani dokumenti govore da se još s početka osmanske vlasti, 1604. godine, u Gračanici pominje plaćanje tržne takse od vašara u skladu sa carskom zapovijedi. U početku su u Gračanici bila dva vašara godišnje, jedan u aprilu, a drugi u novembru. 

Radio Gračanica piše da menadžment Mješovite srednje škole Gračanica i Gimnazije Dr. Mustafa Kamarić Gračanica obavještava roditelje i učenike da će od 8. do 10. novembra zbog održavanja tradicionalnog Gračaničkog vašara u neposrednoj blizini škole, doći do izmjene načina rada škola.

˝Za učenike prve smjene nastava će se izvoditi po ustaljenom rasporedu časova, dok će učenici u drugoj smjeni imati online nastavu. U danima vašara za vrijeme prve smjene u školu neće biti dozvoljen ulazak trećim licima. Mole se roditelji da u dane vašara informativne razgovore o učenicima obave isključivo telefonskim putem. Za vrijeme malih i velikih odmora učenici će biti u prostorijama škole, a po užinu će ići jedan ili dva učenika iz odjeljenja˝, saopćili su iz ove dvije srednje škole.

Osim toga, parkiranje autobusa iz drugih krajeva za vrijeme održavanja vašara bit će na lokaciji pored nove autobuske stanice u ulici Polje u MZ Gračanica.

˝Molimo građane da u dane održavanja tradicionalnog gračaničkog vašara svojim postupcima ne dovedu do zagušenja saobraćaja, te da u svakom trenutku bude omogućen prolaz policijskom, vatrogasnom i vozilu hitne pomoći, te vozilima za održavanje čistoće˝, navodi se, između ostalog, u saopćenju Nusreta Helića, gradonačelnika Gračanice.