Treća "Povorka ponosa", koja se ove godine održava pod sloganom "Otpor s margine" kada su se pripadnici LGBTI populacije okupili i prošetali ulicama Sarajeva, okončana je danas bez incidenata.

Zbog povorke na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine bilo je mnoštvo policijskih službenika, njih oko 1.000 osiguravalo je današnji skup jer su pripadnici LGBTI populacije ovim događajem, kako kažu, željeli ukazati na svoj loš status te da su često žrtve nasilja.

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Učesnici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a potom su prošetali ulicom Koševo, glavnom sarajevskom ulicom Maršala Tita, dok je krajnja tačka bila Trg BiH.

Povorci su se pridružili predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a među njima i ambasadori SAD-a te Velike Britanije Eric Nelson i Matthew Field, kao i neki bh. političari poput Peđe Kojovića i Edina Forte.

Prva "Bh. povorka ponosa" u Sarajevu održana je pod sloganom "Ima izać'" 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba i održana je bez incidenata. Druga "Bh. povorka ponosa" održana je 23. augusta 2020. godine u Sarajevu kada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilirali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Jedan od zapaženijih trenutaka današnje "Povorke ponosa" bilo je zviždanje i podvriskivanje učesnika ove šetnje dok su prolazili kraj Alipašine džamije s koje se čuo ezan koji je pozivao vjernike da dođu na spas, na podnevnu molitvu.

Također, na pojedinim snimcima koji kruže društvenim mrežama može se čuti ženski glas iz mase koji kaže: "Pustili su, ba, ilahije, čuj". Islam je na prostorima naše zemlje prisutan više od pola milenijuma i nikome nije jasno kako neki do dan-danas nisu naučili razliku između ezana i ilahije, ali su zato agresivni kada je riječ o njihovim nastojanjima da nam nasilu usade u mozak komplicirana znanja o silnim queer teorijama. I da ih u svemu tome, pazite sad, razumijemo. 

Iako je sloboda okupljanja i udruživanja ljudsko pravo i o tome je bespredmetno voditi bilo kakve rasprave, valja istaći da je i pravo na slobodu vjeroispovijesti također osnovno ljudsko pravo. U vjerske objekte duž rute današnje "Povorke ponosa" nije bilo moguće ući, posljedično nije se moglo u njima ni moliti. Mujezin je pozivao na namaz, pozivao na spas, svjestan da se nema ko odazvati.

Ostaje otvoreno pitanje zar to nije kršenje temeljnog ljudskog prava - prava na slobodu vjeroispovijedanja?!

VIŠE O TEMI: I on ti je lutija - s koje margine