Građani BiH najvjerojatnije će morati sačekati novi saziv vlasti kako bi se eventualno donijela odluka o ukidanju trošarina i nižoj cijeni goriva nakon što se dva doma državnog parlamenta mjesecima nisu mogli o tome usuglasiti, a izborna kampanja dodatno zakomplicirala stvari.

Na današnjoj sjednici zajedničke komisije koje čine zastupnici iz Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH nakon punih sedam mjeseci usvojen je jedinstven prijedlog o ukidanju akciza kojim bi se cijena litre goriva trebala smanjiti za oko pola marke.

Nakon naglog skoka cijena goriva do čega je došlo nakon ruske agresije na Ukrajinu u martu je predloženo polugodišnje suspendiranje plaćanja akciza na gorivo što je prihvatio donji dom Parlamenta BiH. No u Domu naroda je usvojen prijedlog za ukidanje samo na mjesec dana.

Prema proceduri u Parlamentu BiH s obzirom na to da su izmjene usvojene u oba doma pristupilo se procesu usuglašavanja.

Članovi zajedničke komisije su ipak odlučili danas da se akcize ukinu na pola godine. No, takva odluka ne može stupiti na snagu sve dok izmjene zakona u identičnom obliku ne usvoje oba doma državnog parlamenta. To je pak malo izgledno s obzirom na to da nije izvjesno da će parlament uopće zasjedati do održavanja općih izbora u zemlji predviđenih za 2. oktobar, ali i zbog toga što se pojeftinjenje cijene goriva koristi u svrhe predizborne kampanje.


Cijena litre dizela u BiH je u ponedjeljak oko 3,40 maraka.