To zapravo znači da se ruska nafta neće moći prodavati trećim zemljama po cijeni većoj od 60 dolara. To se odnosi samo na naftu koja se transportuje brodovima jer kompanije u čijem su vlasništvu tankeri, te osiguravajuće kompanije i kreditne institucije ne smiju prihvatiti poslove u kojima je cijena iznad 60 dolara po barelu. Podsjetimo, većina brodova i osiguravajućih kompanija je iz zemalja G7 i EU.

Pitanje koje ovih dana mnogi postavljaju jeste hoće li pojeftiniti gorivo. Odgovor je neće, ili ako i hoće to će biti minimalno. Tri su razloga za to. Prvi, cijena nafte koja dolazi naftovodima nije ograničena, pa će samo povećati količinu nafte u cjevovodima. Drugi, odluka o embargu na uvoz ruske nafte u EU ne odnosi se na Češku, Mađarsku i Slovačku. Ove zemlje bi mogle postati “ruska naftna baza” i dobro zaraditi od poslova sa naftom. Treći razlog je da će Rusija, ako ispoštuje ono što je najavila, obustaviti izvoz nafte u Evropsku uniju, što će smanjiti ponudu, a podići cijene. A nema načina da se u kratkom roku nadomjesti ruska nafta. Za nas je važno znati da većinu naftnih derivata uvozimo. Uvoz derivata iz Rusije nije zabranjen i obično se odvija preko pomorskih luka. Inače, vlasnik rafinerija nafte u BiH i Srbiji je Rusija, a ruska nafta dolazi u rafinerije preko naftovoda JANAF, koji ide iz hrvatskih luka do Srbije, i znači da će uvoz biti obustavljen jer je Hrvatska u EU, ali to ne znači da će biti zaustavljen dotok naftnih derivata.

Kako god, recept za zaobilaženje sankcija Rusija već ima. Iskustvo stečeno na prirodnom gasu, mogu primjeniti i na naftu. Naime, uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa u Evropu porastao je na novi maksimum. To prenosi "Handelsblatt", pozivajući se na podatke kompanije za istraživanje tržišta ICIS. U odnosu na prethodnu godinu, EU i Velika Britanija su od Rusije kupile skoro 21 posto više LNG-a nego prije izbijanja rata u Ukrajini.

"13 posto evropskog uvoza LNG trenutno dolazi iz Rusije," rekao je stručnjak ICIS-a Andreas Schröder. „A količina brzo raste.“ Ruski tečni gas uvozi se preko Francuske, Belgije i Holandije.

Kremlj prilično dobro zarađuje od zaliha LNG-a. Prema izvještaju, u Moskvu je od januara do novembra stiglo skoro 27 milijardi eura.