Prema riječima svjedoka, pored zgrade je bilo popločanog kamenja koje je možda korišteno za razbijanje prozora.

Požar je izbio oko pola tri poslije ponoći. Vatrogasna ekipa ugasila ga je u roku od jednog sata. U zgradi nije bilo nikoga.

Policija je pokrenula istragu o uzroku. Na objektu su obavljena tehnička istraživanja. Na osnovu utvrđene situacije, pretpostavlja se da je požar podmetnut, rekao je portparol.

Fondacija Islamplanning nalazi se od juna u Veldhovenu. U to vrijeme bilo je protivljenja njenom dolasku u ovaj grad. Islamplanning je ranije organizirao događaje na kojima su. Tvrde holandski mediji, predavali kontroverzni predavači pri čemu su govorili i protiv homoseksualizma. Predavanja su bila namijenjena maloljetnicima.

U 2019. godini fondacija je bila u vijestima u vezi s izjavama Mohammeda Rianija, kojeg holandski mediji nazivaju “kontroverznim selefijom”. Tvrde da je u predavanjima organiziranim za djecu veličao tjelesno kažnjavanje. Iza njegovih predavanja stajala je Fondacija Islamplanning.

Internetska peticija protiv dolaska fondacije u Veldhoven potpisana je više od hiljadu puta, od čega je 740 potpisnika navelo da žive u Veldhovenu, općini koju naseljava više od 40.000 stanovnika.