Dečko je zabio tri od Portugalovih šest golova za siguran put u četvrtfinale SP-a u Kataru. Ovaj 21-godišnji napadač, proizvod nogometne škole Benfice, izborio je mjesto u prvom timu nakon što je impresionirao igrama u drugoligašu Benfici II u i Omladinskoj ligi prvaka tako što je napravio impresivnu seriju od pet utakmica sa po dva gola i jednim het-trikom u razmaku od dva mjeseca.

Povjerenje koje je ukazao ovom mladiću Santosu se isplatio na najbolji mogući način: Ramos je postigao 4 gola u 4 utakmice. On proslavlja golove oponašajući dva pištolja. Jednog dana je i sam objasnio zašto: "Otac mi je rekao da moram pronaći svoju prepoznatljivu proslavu. Pokušao sam gest pištoljima i istog dana sam postigao gol".

Prošlu sezonu završio je sa 7 golova u 29 ligaških utakmica Benfice, a ove godine pokazuje vrhunske performanse, posebno u Ligi prvaka: hat-trick protiv Midtjyllanda u trećem pretkolu, gol protiv Dinama iz Kijeva u prvoj utakmici play-off, a potom i uvodni gol u odlučujućoj utakmici grupne faze u Haifi sa Makabijem, pa gol protiv Juventusa...

Brz i tehnički jak Gonçalo Ramos je igrač sa blještavom budućnošću. 2019. godine bio je najbolji strijelac U19 Evropskog prvenstva, 2020. Omladinske lige, a 2021. godine stigao je do finala U21 Evropskog prvenstva sa Portugalom na kojem je postigao 14 golova u 18 nastupa. Brojke koje, u kombinaciji sa odličnim startom sezone u Portugalskoj ligi (9 golova u 11 utakmica), nisu ostavile ravnodušnim Fernanda Santosa. Čim ga je poslao na travnjak u 66. minuti prijateljske utakmice protiv Nigerija 17. novembra, Ramos mu je uzvratio golom.

U svojoj domovini nosi nadimak Feticieiro, "čarobnjak".