Muamer ef. Jusupović, imam u Cerskoj kod Vlasenice, podsjetio je danas da je u klizištu prije osam godina uništena džamija u Čelebićima, dok je zatrpana i kuća u kojoj je stanovala nena Hanifa Čelebić (70), koja je tom prilikom smrtno stradala.

Efendija Jusupović rekao je da su se poslije klizišta koje je uslijedlo nakon višednevnih obilnih kišnih padavina, hrabre džematlije uputile da pomognu, a svi su se u narednim satima nadali da će nenu Hanifu, koja se brinula o džamiji, ipak pronaći živu. No, rodbina i komšije pred večer su izvukli njeno tijelo ispod ruševina.

Tačan datum gradnje cerske džamije nije poznat, ali sa sigurnošću se može kazati da je ovo jedna od najstarijih vlaseničkih džamija, sagrađena u ranom periodu osmanske vladavine. Džamija je rušena u oba svjetska rata, kao i 1992. godine, dok je obnovljena 2008. godine i sve do ponovnog rušenja uslijed klizišta u njoj se prilikom molitvi okupljao znatan broj vjernika iz okoline. Nakon što je u klizištu uništena, od ove je džamije ostala samo munara, koja uspravna stoji i dan-danas.

Staru džamiju je zbog nesigurnosti terena bilo nemoguće obnoviti, ali su se mještani solidarisali i na susjednom je brdu u roku od nekoliko mjeseci izgrađena nova džamija.