Denise Coates je osnivačica i izvršna direktorica internetske kladionice Bet365. Lani je na ime plaće i dividendi zaradila 468,9 miliona funti (oko 550 miliona eura), 50% više nego prethodne godine, navodi se u izvještaju o poslovanju te kompanije.

Njezina plaća od 421,2 miliona funti (gotovo 500 miliona eura) u toj britanskoj kompaniji čini je jednom od najplaćenijih menadžerki na svijetu. Također potvrđuje njezin status najbogatije žene u Ujedinjenom Kraljevstvu. U posljednjem desetljeću Coates (53) je zaradila više od 1.275 milijardi eura.

Osnovana prije dva desetljeća, firma Bet365 profitirala je od sve veće popularnosti internetskog sportskog klađenja. Kompanija sa sjedištem u gradu Stoke-on-Trent u središnjoj Engleskoj donijela je zaradu od 2,8 milijardi funti (oko 3,3 milijarde eura) u finansijskoj godini koja je završila u martu 2020. Ova je brojka pad od 8% u odnosu na prethodnu godinu, što je generirano pandemijom.

Operativni prihod pao je za više od polovine, na 194,7 miliona funti (229 miliona eura), dijelom i zbog povećanja plaće Denise Coatesa za 276,6 miliona funti (325 miliona eura).

Nakon što je diplomirala ekonometriju na Univerzitetu u Sheffieldu, Coates se bavila računovodstvom i preuzela mali lanac kockarnica u vlasništvu njenog oca. Do 22 godine bila je direktorica firme. Prije nego što se usredotočila na posao s digitalnim klađenjem, proširila je broj trgovina. Uz Bet365, Coates i njena porodica takođe posjeduju fudbalski klub Stoke City, danas drugoligaša nakon desetljeća igranja u Premier ligi.

Coates je jedina žena među 17 britanskih milijardera na Bloombergovom indeksu bogatstva, koji uključuje osnivača Virgin Group Richarda Bransona i Joea Lewisa, vlasnika, između ostalog, fudbalskog kluba Tottenham Hotspur.