Naučnici vjeruju da bi globalno zagrijavanje od ukupno 2° Celzijusa podiglo nivo mora za 56 centimetara, povećalo tepmperaturu za 25 posto i periode suše produžilo na četiri mjeseca. Vjeruje se da zagrijavanje od 3° Celzijusa dovodi do velikih poremećaja ekosistema, proizvodnje hrane i vremenskih obrazaca, dok bi rast od 4° Celzijusa mogao ozbiljno ograničiti nastanjive zone na Planeti.

Climate Action Tracker objavljuje ciljeve i predviđena postignuća zasnovana na konkretnim politikama i akcijama koje su već uspostavljene do 2030. godine. Prema ovoj web stranici, Indija i Kenija dvije su zemlje koje su odbacile odgovornost povezanu s klimatskim ciljevima, ali su još na putu da ostvare ciljeve povezane s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 ili 2° Celzijusa. Na drugom kraju spektra je Kanada, koja se obavezala na cilj od 2°C, ali čije bi akcije i politike do 2030. godine sugerirale razvoj u skladu sa zagrijavanjem od 4°C.

Od većih, industrijski razvijenih zemalja, Evropska unija i Velika Britanija kao i Južna Afrika trenutno su jedina mjesta gdje se očekuje da će cilj od 2°C biti ispunjen, dok se predviđa da će on biti propušten u SAD-u, Japanu i Kanadi. Afričke zemlje Nigerija, Etiopija, Maroko, Gambija i Kenija, kao i Kostarika i Nepal, imenovane su od strane Climate Action Trackera kao zemlje koje su na pravom putu da ispune cilj od 1,5° Celzijusa. Na web stranici analizirane su klimatske politike 36 zemalja i Evropske unije.

(Izvor: Statista)