Latvijski zakonodavci odobrili su nacrt zakona koji dopušta demontažu kontroverznog 79 metara visokog sovjetskog spomenika u glavnom gradu Rigi. Ova baltička država nastoji dodatno odbaciti svoju sovjetsku prošlost koristeći za to trenutak ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama sporazuma između Latvije i Rusije iz 1994. godine o očuvanju spomenika iz sovjetskog doba u ovoj baltičkoj državi odobren je 12. maja.

“Promijenjeni geopolitički uslovi... znače da Latvija ne može i neće biti obavezna sačuvati ...spomenike sovjetskoj okupaciji“, rekao je Rihards Kols, predsjednik parlamentarne komisije za vanjske poslove, objašnjavajući taj potez.

Latvija će nastaviti ispunjavati svoje međunarodne obaveze u vezi sa sahranama i grobljima, dodao je on.

Spomenik u parku Pobjede u Rigi godinama je dio rasprave između Latvije i Rusije. Svake godine, 9. maja, ruska ambasada pokraj spomenika u Rigi organizira događaje i koncerte posvećene sovjetskoj ulozi u porazu nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

U Latviji živi i procentualno velika ruska manjina, a spomenik koji će uskoro biti srušen svrstava se među najveće sovjetske spomenike izvan Rusije.

Latvija je uvela mnoge zakone nakon stjecanja nezavisnosti koji imaju za cilj uklanjanje ruskog utjecaja i jačanje statusa latvijskog jezika i kulture.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)