U Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici odnedavno je počela s radom stripoteka. Iznajmljivanje stripova je besplatno, a interesovanje čitalačke publike iznad očekivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Alan Ford", "Zagor", "X-Men" i ostali popularni strip junaci, uz koje su mnoge generacije čitalaca odrastale i stasavale, danas biju bitku za opstanak. Popularnost interneta i televizije su presudno utjecali da strip junaci poput Alana Forda i ostalih budu u drugom planu među sve manjom čitalačkom publikom.

Ipak, da među stanovnicima Podgorice i dalje postoji želja za stripovima, potvrda je velikog interesovanja već u prvim danima nakon otvaranja stripoteke.

Raznovrsni žanrovi u ponudi

Ekipa AA posjetila je stripoteku, koja je smještena na trećem spratu u dijelu sale "Božidar Vuković Podgoričanin". Članovi biblioteke mogu da uživaju u raznovrsnim žanrovima ovog vida umjetnosti, a na raspolaganju su izdanja od retro stripova, mangi do stripova namijenjenih najmlađima.

Zbog velikog interesovanja građana, a ograničenog broja primjeraka, stripove trenutno nije moguće iznajmljivati i koristiti van viblioteke, već su raspoloživi za čitanje u prostoru posebno uređenom za tu svrhu, u okviru sale.

Interesovanje preko očekivanja

Barbara Simonović, urednica kulturnih programa pri Narodnoj biblioteci, u razgovoru za AA ističe da je stripoteka otvorena prije dvije sedmice i da su izuzetno zadovoljni reakcijom građana, odnosno, da je interesovanje prevazišlo očekivanja.

"Sve usluge, servisi i programi biblioteke su besplatni tako i ova stripoteka. Građani mogu čitati stripove u ovom ambijentu uz člansku kartu biblioteke. Interesovanje je izuzetno veliko i upravo zbog tog interesovanja je pokrenuta cijela ova akcija i ideja, jer čini se da su građani zainteresirani za ovu vrstu umjetnosti i masovno i dolaze sve generacije", kaže Simonović.

Poručuju da su interesovanja za žanrove stripova različita.

"Među djecom to su Marvelovi stripovi, možda i mange, neka starija generacija voli one tradicionalne poput Zagora i Alan Forda", ističe Simonović.

Iz Narodne biblioteke su pozvali da ukoliko neko želi, stripoteki može donirati primjerke raznih stripova.