Bosanskohercegovački fudbal umjesto da napreduje, iz godine u godinu sve više nazaduje, o čemu svjedoče kontinuirano loši rezultati bh. timova u okviru evropskih takmičenja. 

Činjenica da se u Bosni i Hercegovini još uvijek slave utakmice trećih pretkola Lige šampiona, koje su Željezničar i Sarajevo igrali protiv Newcastlea odnosno Dynamo Kieva, a koje su pritom odigrane početkom 21. stoljeća dovoljno govori koliko klubski fudbal nazaduje. 

Sinoć su predstavnik Gibraltara Lincoln i estonska Flora, uspjeli proći posljednju prepreku na putu do grupne faze Konferencijske lige.

Gibraltar primjerice ima svega 33.701 stanovnika, što je ekvivalent broju stanovništva Kalesije.

Činjenica da države koje imaju populaciju kao jedno manje mjesto u Bosni i Hercegovini napreduju i ostvaraju fudbalske podvige govori o tome da Fudbalski savez Bosne i Hercegovine svih ovih godina nema strategiju razvoja klubskog fudbala. Država ne ulaže u sport i sportsku infrastrukturu,ne postoje poreske olakšica za ulagače u sport pa je preživljavanje klubova postalo stvar umješnosti ljudi koji ih vode.

Da stvar bude gora, u posljednjih nekoliko godina i reprezentativni fudbal je na niskim granama, a da je tako govori podatak da reprezentacija Bosne i Hercegovine ne zna za pobjedu više od 500 dana.

Ukoliko brzo ne dođe do radikalne promjene, bh. fudbal će ostati i iza Malte, San Marina, Kosova, u čijem je trenutnom društvu.

Fudbalske "velesile" Luksemburg, Gibraltar, Estonija, Albanija su već ispred nas.