Ali prijetnja SAD-u od domaćih neprijatelja demokratije je još veća. Oni uključuju sadašnji Vrhovni sud, kojim dominiraju ekstremisti krajnje desnice, i Republikansku stranku Donalda Trampa, koja je te ekstremiste postavila u Vrhovni sud.

Šta većinu sudija Vrhovnog suda kvalificira kao ekstremiste? Nije samo njihova odluka da ponište “Roe protiv Wadea”, značajnog slučaja iz 1973. godine kojim je priznato pravo ženama da biraju da li će roditi ili abortirati. Ono što ih kvalificira kao ekstremiste jesu argumenti kojima su opravdali svoju odluku i naznake koje su dali o tome koliko daleko bi mogli ići u provođenju tih argumenata.

Sudija Samuel Alito, autor većinskog mišljenja, zasnovao je svoju odluku na tvrdnji da četrnaesti amandman štiti samo ona prava koja su općepriznata 1868. godine, kada je amandman ratificiran. Ali ovaj argument ugrožava mnoga druga prava koja su od tada priznata, među kojima su pravo na kontracepciju, istospolni brak i LGBTQ prava.

Logički zaključujući, ova linija rasuđivanja mogla bi čak dozvoliti državama da zabrane međurasne brakove, kao što su to neki činili do 1967. godine. Također je jasno da ovaj sud namjerava da izvrši frontalni napad na izvršnu vlast. Jedna od najvažnijih presuda u netom završenom mandatu Suda uskratila je Agenciji za zaštitu životne sredine ovlasti da donosi propise potrebne za borbu protiv klimatskih promjena.

Nije potrebno dugo da se pronađe zajednički imenitelj u nedavnim odlukama Suda: podrška ciljevima koje promovira Trumpova Republikanska stranka i slabljenje ili stavljanje van zakona onoga što favorizira Demokratska stranka. Razmotrite zakone o oružju. Radikalno krilo Suda pažljivo sluša lobi za oružje. Dakle, iako je nedavna epidemija masovnih pucnjava izazvala takvo nacionalno negodovanje da su čak i neki republikanci podržali novi savezni zakon o oružju, Sud je naredio isplatu nadoknade Nacionalnoj streljačkoj asocijaciji zbog gubitaka nastalih ukidanjem dugogodišnjeg zakona u New Yorku koji je postavljao stroga ograničenja na nošenje oružja. (Država New York je odmah usvojila nove zakone o oružju, koji će vjerovatno završiti pred Vrhovnim sudom.)

Vrhovni sud bio je nekada među najuglednijim institucijama u SAD-u. Svojim nedavnim odlukama ekstremistička većina dovela je svoj rejting na historijski nizak nivo. U suprotnom mišljenju u slučaju Roe vs. Wade glatko je navedeno da odluka većine “podriva legitimitet suda”. Nažalost, manjina će vjerovatno još dugo ostati u manjini, jer su ekstremisti mlađi i imaju većinu od 6:3.

Postoji samo jedan način da se obuzda Vrhovni sud: izbaciti Republikansku stranku iz većine u Kongresu. To bi omogućilo Kongresu da zakonom zaštiti prava koja su povjerena zaštiti Vrhovnog suda. Sada je jasno da je napravljena velika greška. Kongres mora djelovati, počevši od zaštite prava žena na izbor. Ako se ove opstrukcije moraju izmijeniti da bi se to postiglo, neka bude tako.

Ali kada je u pitanju organiziranje uvjerljive pobjede protiv radikaliziranih republikanaca, protivnici se suočavaju s gotovo nepremostivim preprekama. Republikanci ne samo da su Vrhovni sud i mnoge niže sudove nagomilali ekstremističkim sudijama nego su u državama popu Floride, Georgije i Texasa donijeli niz zakona koji veoma otežavaju glasanje.

Dok se ovi zakoni fokusiraju na lišavanje prava Afroamerikanaca, drugih manjina i mladih glasača općenito, njihov krajnji cilj jeste pomoći republikancima da pobijede na izborima. Kako je nedavno napisao federalni sudija s Floride poništavajući jedan od ovih zakona, oni su doneseni ”s namjerom da se restrukturira izborni sistem Floride na način koji favorizira Republikansku stranku u odnosu na Demokratsku stranku”.

Ovi zakoni bili bi dovoljno loši kada bi ciljali samo na to ko može glasati. Ali republikanci sada idu još dalje, napadajući prebrojavanje glasova i proces potvrđivanja izbora. Od promjene zakona kako bi olakšali subverziju izbornog sistema, do regrutiranja sljedbenika za Trumpovu veliku laž da su mu izbori iz 2020. godine ukradeni kako bi nadgledali proces, gledamo republikance kako napadaju naš sistem demokratije iz svakog ugla. I ovdje je radikalni Vrhovni sud učinio svoj dio posla, poništivši savezni Zakon o biračkim pravima i dopustivši slabljenje glasačke moći manjina.

Nasreću, nisam jedini koji tvrdi da je opstanak demokratije u SAD-u ozbiljno ugrožen. Američku javnost uzburkala je odluka o poništavanju presude Roea vs. Wade. Ali ljudi treba da prepoznaju tu odluku kakva jeste: dio pažljivo osmišljenog plana pretvaranja SAD-a u represivni režim, posebno usmjeren na žene bez obzira na razorne posljedice.

Moramo učiniti sve što možemo da to spriječimo. Ova borba trebala bi uključiti mnoge ljude koji su glasali za Trumpa u prošlosti. Ja sam pristalica Demokratske stranke, ali to nije stranačko pitanje. Radi se o ponovnom uspostavljanju funkcionalnog dvopartijskog političkog sistema koji je u srži američke demokratije.

(Autor teksta George Soros je predsjednik Uprave Soros fonda i Fondacije za otvoreno društvo. Pionir industrije hedž fondova, autor je mnogih knjiga, uključujući Alhemiju finansija, Nova paradigma za finansijska tržišta: Kreditna kriza 2008. i šta ona znači, i Tragedija Evropske unije: raspad ili Preporod? Njegova najnovija knjiga je U odbrani otvorenog društva.)