Bošnjakinje koje žive u Turkiye cvijetom ljiljana obilježit će 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Bošnjakinje, okupljenje u Udruženju žena Zambak, projektom pod nazivom "Ljiljan za pravdu“ pripremaju se za obilježavanje genocida u Srebrenici širom Turkiye.

U okviru projekta 11. jula će biti položeni ljiljani na spomenicima žrtvama genocida u Srebrenici u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Čanakkaleu, Adani, Bursi i Trabzonu. Cilj je skrenuti pažnju na borbu za pravdu koju vode srebreničke majke.

U sklopu projekta se očekuje da oni koji polože ljiljane na spomenike potom na društvenim mrežama podijele svoje učešće uz hashtag "Ljiljan za pravdu“.

Vasvija Safić Ozsan, predstavnica Udruženja u Izmiru, za AA je kazala da Bošnjakinje koje žive u Turkiye žele ovim poručiti da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti.

"Kao studenti iz Bosne i Hercegovine 2011. godine prikupili smo 8.372 cipele povodom obilježavanja godišnjice genocida. Izložili smo ih na Trgu Taksim 11. jula. Sada, nekoliko godina kasnije, ponovo smo ovdje za Srebrenicu kao žene i majke", kazala je.

Ona je u ime Udruženja žena Zambak pozvala ljude u Turkiye da 11. jula polože ljiljane na spomenicima u Turkiye u borbi za pravdu majki Srebrenice.

"Želim da se zahvalim Turkiye i turskom narodu. Zahvalni smo Turkiye koja nas nikada nije ostavile same", dodala je Ozsan.

Podsjetila je također da su majke bile te koje su svjedočile onome što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Kao žene, nećemo zaboraviti Srebrenicu. Pričat ćemo našoj djeci šta se tamo dogodilo. Nikada nećemo odustati od naše borbe za pravdu", rekla je.

Predstavnica Udruženja u Ankari, Amina Goktepe, istakla je također važnost obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici različitim aktivnostima i skupovima.

"Naš cilj je da kažemo istinu i osiguramo pravdu. Mi smo protiv negiranja genocida", kazala je ona, te poručila da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti.

Muhterema Čuljković, koja je odgovorna za pitanja studenata pri Udruženju, podsjetila je da se svake godine 11. jula ukopavaju posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici.

"Ove godine 50 žrtava genocida će biti ukopano. Ovo je jedan od najvažnijih događaja koji podižu svijest javnosti", kazala je Čuljković, dodajući kako se nada da će projekat ljiljana postati tradicija, te je pozvala ljude u Turkiye da polože ljiljan za pravdu.

Enisa Alagić, supruga ambasadora BiH u Ankari Adisa Alagića, koja je podržala projekat, istakla je da oni koji su počinili ratne zločine u Bosni i Hercegovini i dalje nisu spremni da prihvate ono što su uradili.

"Nisu spremni da se suoče sa realnošću i preuzmu odgovornost. Ratni zločinci se i dalje veličaju i ratna retorika je i dalje prisutna", rekla je Alagić.

Naglasila je da se uprkos odlukama međunarodnih sudova o genocidu, i dalje negira ono što je učinjeno u Srebrenici.

"Stalno se pitam 'šta da učinim da ni naša ni tuđa djeca nikada ne dožive Srebrenicu u budućnosti. Prije svega, biram da preuzmem odgovornost za sudbinu svog naroda. Želim da kažem istinu, da se borim za pravdu jer ako se ne suprotstavimo zlu, mogu se desiti scenariji kao iz horor filmova. Svi smo tome svjedočili u nedavnoj prošlosti", kazala je.

Istakla je da je projekat polaganja ljiljana na spomenicima žrtvama srebreničkog genocida u Turkiye vrlo važan doprinos, dodajući da ovaj projekat podsjeća da je Turkiye uvijek bila uz Bosnu i Hercegovinu u borbi za pravdu.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika.

Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.