Uprkos tome što je udio žena u sastavu 117. kongresa dostigao svoj historijski maksimum, Sjedinjene Američke Države i dalje zaostaju za mnogim zemljama po broju žena u parlamentu. Prema Interparlamentarnoj uniji, udio žena u Predstavničkom domu iznosi 27,7 posto (udio u Senatu je 24 posto), čime su SAD na 72. mjestu na globalnoj listi zemalja s najvećim udjelom žena u parlamentu.

Ruanda je prva, na priličnoj udaljenosti od ostalih. Njen donji dom činilo je u januaru 2022. godine 61,3 posto žena. To je, uglavnom, rezultat genocida iz 1994. godine koji je ostavio zemlju s populacijom od 60 do 70 posto žena. Ruanda je bila primorana provesti korjenite promjene i otvoriti svoje društvo za žene, a dio tih promjena uključivao je kvotu koja je nalagala da žene imaju barem 30 posto političkih mjesta.

Kuba ima drugi najveći udio žena u svom zakonodavnom tijelu koji iznosi 53,4 posto, a slijedi je Nikaragva sa 50,6 posto. Tačno polovinu Federalnog nacionalnog vijeća Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i donjeg doma parlamenta Meksika sačinjavaju žene. Nikaragva, UAE i Meksiko imaju zakone o rodnom paritetu za svoje nacionalne skupštine dok Kuba koristi nezvanične afirmativne akcione planove u cijelom jednopartijskom državnom sistemu.

Novi Zeland zauzima šesto mjesto, a koristi sistem koji se naziva mješovita proporcionalna zastupljenost članova (MMP), u kojoj birači biraju svoje predstavnike po okrugu, ali također glasaju i za političku stranku. Najveća stranka u zemlji, Laburisti, koja trenutno ima 54 posto mjesta u parlamentu, uvela je sistem dobrovoljnih kvota kojim se osigurava da šalju jednak broj žena u zakonodavnu vlast. Njihov koalicioni partner, Zelena stranka, čak ima sedam žena u parlamentu nasuprot tri muškarca. Druga najveća stranka, Nacionalna stranka, poslala je 33 posto žena u parlament za aktuelnu skupštinu,

Na sedmoplasiranom Islandu stranke također imaju rodna politiku a sve četiri glavne stranke dobrovoljne prave kvote kako bi postigli 40-50 posto žena zastupljenih unutar stranke i na izbornim listama.

Bosna i Hercegovina u svijetu je na 78. mjestu po zastupljenosti žena u državnom parlamentu. Na posljednjim izborima, održanim 2018. godine, u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine među 42 zastupnika i zastupnice izabrano je 11 žena, odnosno 26,2 posto.

(Izvor: Statista)