Uspostavom partnerskih odnosa stranka okupljenih pod fluidnim imenom “osmorka” sa SNSD-om Milorada Dodika, savjetnik predsjednika Republike srpske Milan Tegeltija prometnuo se na nivo  neformalnog ali upornog konsultanta ovih stranaka.

Podsjetimo, Tageltija je 25. januara ove godine pisao da SDA mora biti iskorijenjena iz svih institucija kako se ne bi vratila jača.

“Uklanjanje SDA iz Vijeća ministara je samo vrh ledenog brijega. Uklanjanje SDA i njene politike i krakova po dubini institucija Bosne i Hercegovine ali i Federacije BiH je mnogo teži i duži posao”, savjetovao je Tegeltija svoje političke partnere.

Nekadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, čovjek s američke Crne liste, obratio se jučer ponovo u sličnom patronizirajućem tonu liderima takozvane osmorke.

“Ako hoćete da dobijete SDA u SA, morate igrati na profi nivou. Predviđati, predupređivati, biti korak ispred, natjerati SDA da igra na vašem a ne vi na njenom terenu. Zadati svoj narativ i teme. Konflikt, funkcije i pol trgovina je SDA teren gdje su kao riba u vodi. Tu igru gubite”, sjetuje Tegeletija Nikšića, Konakovića, Fortu napadno pribjegavajući trenersko-difovskom rječniku kao da želi biti što razumljiviji pojedinim sarajevskim političkim zvaničnicima.

“Osmorka je u deficitu takvog pristupa koji kad se spoji sa deficitom homogenosti dozvoljava da joj trenutno SDA radi ovo što joj radi preko SDA igrača – spavača unutar stranaka osmorke”, tvrdi Tegeletija očito uvjeren da je SDA svoje kadrove infiltrirala u redove osmorke.

“SDA igra na ljudske slabosti, ambicije i sujete, i to ste morali da predvidite i preduprijedite”, rezolutan je Tegeletija, dok govori rječnikom čovjeka kojem kao da se umjesto SDA priviđa Osmanlija, Turčin, vjekovni neprijatelj, sami crni đavo koji je doletio iz srpskog mitskog svijeta.