Tema sastanka je vjerovatno to što sutra ističe zakonski rok za imenovanje Vlade FBiH i posljednji pokušaj da se postigne saglasnost potpredsjednika Refika Lende za imenovanje nove Vlade bez SDA, onako kako je to predložila Lidija Bradara. Ali, kako je već svima jasno, general lendo neće saviti kičmu pred visokim predstavnikom HNS-a Christianom Schmidtom.

Podsjećamo, predsjednica FBiH Lidija Bradara je donijela odluku o imenovanju novog premijera i ministara Vlade FBiH, ali sa tom odlukom nije saglastan potpredsjednik Lendo. Prema Ustavu FBiH za imenovanje vlade potrebna je odluka predsjednika i saglasnost oba potpredsjednika.

Za sutra u 14 sati zakazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se zastupnicima predočiti informacija predsjednice Vlade Federacije BiH Lidije Bradare o odluci o imenovanju premijera i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je za Faktor Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte.

- Rukovodstvo je zakazalo sjednicu. Neće biti glasanja o odluci, ne može. Pred zastupnicima će se naći informacija - kazao je Mešalić.