"Ahmed Nasser al Raisi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izabran je na mjesto predsjednika (na četverogodišnji mandat)", objavio je Interpol na svom Twitter računu.

S više od četrdeset godina iskustva u policiji Abu Dhabija i školovan na najboljim univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu, general Ahmed al Raisi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izabran je u četvrtak za novog predsjednika Interpola, unatoč tome što se njegovo ime pojavljuje u tužbama koje su podigle žrtve mučenja i represije.

Sa doktoratom iz policije i sigurnosti zajednice na Londonskom univerzitetu Metropolitan i diplomom s Cambridgea, Al Raisi se popeo kroz sve nivoe djelovanja policije kako bi postao šef policije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a sada je šef međunarodne policije.

Godine 1980. pridružio se policiji Abu Dhabija, a karijeru je započeo 1986. kao službenik. Zatim je postao direktor Instituta za forenziku da bi kasnije prešao na druge dužnosti sve dok nije postao glavni inspektor policije u UAE-u, a na toj poziciji je od 2015. Njegova sklonost ka novim tehnologijama za povećanje učinkovitosti se ističe u njegovoj biografiji.

Međutim, osim zavidne biografije, Al Raisi je i predmet višestrukih tužbi u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj ili Francuskoj, gdje je sjedište Interpola.

Zaljevski centar za ljudska prava podnio je službenu tužbu protiv Al Raisija u Francuskoj navodeći "djela nečovječnosti i mučenja" protiv zatvorenog blogera iz Emirata Ahmeda Mansura, koji je proveo četiri godine u samici.

David Calvert-Smith, bivši glavni tužitelj u Engleskoj, objavio je prošlog aprila izvještaj u kojem tvrdi da je Al Raisi "nadgledao sve veće obračune protiv disidenata, kontinuirano mučenje i zloupotrebe sistema krivičnog pravosuđa Emirata".

Advokati dvojice britanskih državljana podnijeli su službenu prijavu za mučenje protiv Al Raisija. Vlasti UAE su 2011. godine "počele desetljeće dug napad na slobodu izražavanja i udruživanja", prema Human Rights Watchu (HRW), koji je dokumentirao brojne optužbe o ozbiljnim zlostavljanjima od strane državnih sigurnosnih snaga, uključujući prisilne nestanke i mučenje, posebno protiv "miroljubivih kritičara vladine politike".

U martu 2020. nezavisni stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava rekli su da bi UAE trebali istražiti i reformirati "ponižavajuće uvjete pritvora", podsjetio je HRW.