Grupa gejši iz japanskog grada Niigate uspjela je, barem zasad, prevladati najveću krizu posljednjih godina zbog koronavirusa. Kampanja crowdfundinga pokrenuta u maju za "podržavanje duha gostoprimstva i tradicije" uspjela je: već su prikupili 206.000 eura, gotovo tri puta više od prvobitnog cilja.

Žene koje se u zapadnoj mašti ponekad pogrešno povezuje s prostitucijom, nalaze se krizi. U današnjem Japanu sve je manje žena koje su spremne žrtvovati mladost i odreći se porodice da bi savladale umjetnost plesa, šminkanja, duhovitog razgovora ili naučile svirati tradicionalne instrumente kojima će kasnije zabavljati svoje goste. Uz to, tradicionalna klijentela ubrzano stari, dok mladi imaju pristup novim alternativnim izvorima zabave.

U primorskom gradu Niigata, otkako se patogen pojavio prošle godine, čajane, restorani i saloni u kojima su nekoć nastupali ozbiljno su pogođeni, pogotovo jer su ljudi zamoljeni da ne jedu, ne piju i ne borave u zatvorenim prostorima.

Očajna nakon što je izgubila više od 90% posla, firma Ryunto Shinko odlučila za crowdfunding kampanju koja im je donijela dobre rezultate. “Zajedno s novčanim sredstvima primili smo brojne emotivne poruke u kojima se traži da sačuvamo ovaj stil zabave. Jako sam zahvalan ”, kažu iz firme koja okulja 12 gejši. Ipak još je nejasno hoće li uspjeti na taj način prežibvjeti trenjutnu situaciju ili će morati potražiti alternativne načine kojima će održati na životu zanimanje uzdignuto do ranga nacionalne ikone.

U bivšoj carskoj prijestolnici Kyotu također se vodi rasprava o tome što učiniti kako bi se spasilo jednu od njegovih najdragocjenijih turističkih atrakcija. Otkako je proglašebno prvo vanredno stanje u proljeće 2020. godine, tradicionalni festivali na kojima gejše i njihovi šegrti maiko  pokazuju svoje vrline jedva da su održavani što je uticalo na njihove finansije.

“Prošle godine ostvarila sam samo 10% uobičajenog dohotka. Morala sam upotrijebiti svoju ušteđevinu za podmirivanje dnevnih troškova ”, ispričala je jedna od gejši doajući da se ne može osloniti na mogućeg supruga, jer je u Japanu tradicija da se aktivna gejša ne udaje.

Prema Fondaciji za tradicionalnu umjetnost Kyoto (FATK), pandemija je uzrokovala pad broja gejši. Svjesne da su u nevolji, lokalna udruženja ugostitelja nastoje ih podržati, pomažući im da se prijave za vladinu pomoć ili uspostavljaju sistem beskamatnih zkredita. FATK im je također pružio finansijsku potporu s dvije pojedinačne uplate od 120.000 jena (oko 910 eura).

Slična je situacija u gradu Hakone. Tamo su neke od gejša odlučile prebaciti svoje poslovanje na internet, gdje organiziraju virtuelne zabave za fanove iz cijelog svijeta. Putem stranice Meetgeisha.jp nude 40-minutne seanse za oko 15 eura u kojima će vas naučiti sve o „talentu, domišljatosti, majstorstvu i prilagodljivosti gejše“.

Pred početak Olimpijskih igara u Tokiju vlasti su ukinule vanredno stanje. Međutim, još uvijek je dug put do vraćanja u normalne tokove života a mnoge se gejše pitaju hoće li njihov život ikad više biti isti kao prije.