Nestao je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štava Oružanih snaga Rusije. Nije viđen na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi, na kojoj je učestvovalo više od 10.000 ljudi. Odsutnost jednog od najviših autoriteta u vojsci, kojeg neki smatraju postmodernim Machiavellijem, potaknula je razne vrste glasina o njegovom zdravlju i statusu.

Neki izvori bliski ukrajinskoj vladi tvrde da bi Vladimir Putin Gerasimova mogao suspendovati sa dužnosti zbog neuspjeha ruskih trupa tokom invazije na Ukrajinu. Drugi glasovi govore da se general oporavlja nakon ranjavanja u Iziumu, ukrajinskom gradu, odakle je pomno pratio razvoj onoga što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Oleksiy Arestovych, veteran vojne obavještajne službe i član najužeg kruga oko predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je Gerasimov, takođe i prvi zamjenik ministra odbrane, smijenjen sa svoje dužnosti i da Kremlj traži vrhunske oficire koji bi ga zamijenili, što je verzija koja nije službeno potvrđena ni u Kijevu ni u Moskvi.

“Prema preliminarnim informacijama, Gerasimov je de facto suspendiran. Odlučuju hoće li mu dati vremena da popravi stvari ili ne", objasnio je Arestovič, dodajući da je komandant Prve tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Sergej Kisel, otpušten nakon poraza prve tenkovske armije kod Harkova.

Gerasimov, vojni ideolog i general školovan u SSSR-u, vodio je ruske oružane snage više od deset godina i mnogi ga smatraju Putinovom desnom rukom na vojnom polju i jednim od mozgova ruske sigurnosti. Nije uzalud jedan od trojice ljudi koji posjeduju šifre za nuklearnu akciju.

U januaru 2013. održao je govor na Akademiji vojnih nauka pod naslovom "Vrijednost nauke je u iščekivanju" iz kojeg je nastala takozvana "doktrina Gerasimov" koja produbljuje važnost hibridnog ratovanja u savremenom svijetu.

Ova teorija kombinuje elemente tradicionalnog ratovanja s novim destabilizirajućim akcijama, kao što je cyber rat. U govoru iz 2016. Gerasimov je branio važnost informacijskog ratovanja: "Falsificiranje događaja, ograničavanje aktivnosti informacijskih medija, postali su jedna od najučinkovitijih asimetričnih metoda za vođenje ratova."

Ograničena postignuća ruskih trupa u Ukrajini kao rezultat agresije izazvala su trvenja u Kremlju, koji jedva da je uspio ostvariti značajnije pobjede u dva i po mjeseca rata. Ne zna se u kojoj je mjeri to nezadovoljstvo uticalo na Gerasimova i kakve će posljedice imati na njegovu misiju kao glavnog arhitekta invazije na Ukrajinu.

Ono što se zna je da je Gerasimov bio ranjen u nogu kada je krajem aprila posjetio Ukrajinu. Prema The New York Timesu, general je uspio pobjeći iz grada tokom napada ukrajinske vojske, koja je od početka oružanog sukoba 24. februara uspjela ubiti jedanaest generala.

Telegram račun kojim upravlja kijevsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavio je ove sedmice da "nakon neuspjeha u Ukrajini dolazi do represija i čistke unutar ruske vojske". Jedna od žrtava ovog čišćenja je zapovjednik Crnomorske flote, admiral Igor Osipov, koji je razriješen dužnosti i uhapšen.

Pod istragom je i prvi zamjenik zapovjednika flote, viceadmiral Sergej Pinčuk. Još jedan od osramoćenih je Arkadij Marzoev, zapovjednik 22. armijskog korpusa Južnog vojnog okruga.

Ukrajina tvrdi da je nanijela velike žrtve neprijateljskim redovima. Prema njihovim podacima, u ratu bi poginulo 26.650 ruskih vojnika. Uz to, navodno je uništeno 1195 borbenih tenkova, 2873 oklopna vozila, 534 artiljerijska sistema, 87 jedinica protivzračne odbrane, 199 letjelica i 161 helikopter.