“Ne postoji tehnički razlog za smanjenje isporuke. Turbina je spremna za isporuku u Rusiju”, rekao je njemački ministar ekonomije Robert Habeck, citira Der Spiegel . On osuđuje "perfidnu igru" Vladimira Putina. Suprotno onome što ruska gasna kompanija tvrdi, izvozna dokumenta Siemens Energya su kompletna, ali Rusija odbija da izda uvozne dokumente. „Rusija krši ugovore i krivi druge“, rekao je Habeck, čija zemlja posebno zavisi od ruskog gasa koji se dovozi gasovodom preko Baltičkog mora. Gazprom će "u potpunosti" ispuniti svoje obaveze, uvjerava ruski predsjednik.

Rusija je već dva puta smanjila obim svojih isporuka u junu, rekavši da gasovod ne može normalno funkcionisati bez turbine koja se popravlja u Kanadi i koja se nije vratila u Rusiju zbog sankcija koje su zapadnjaci uveli nakon ruskog napada na Ukrajinu. Ali sada je spremna.

Njemačka grupa Siemens Energy, zadužena za održavanje turbine, također uvjerava da nema veze između turbine i smanjenja gasa koja su implementirana ili najavljena, navodi se u saopćenju. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će, ako njegova zemlja ne dobije turbinu koja nedostaje, gasovod ove sedmice raditi sa 20 posto svog kapaciteta, zbog predstojećeg održavanja druge turbine.

Zapadnjaci optužuju Moskvu da koristi energetsko oružje kao odmazdu za sankcije usvojene nakon ofanzive na Ukrajinu. Predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu puše u žeravicu: „Rusija vodi otvoreni gasni rat protiv ujedinjene Evrope. Nije ih briga šta će biti s ljudima, kako će patiti - od gladi zbog blokiranih luka, od zimske hladnoće i siromaštva... ili od okupacije. To su samo različiti oblici terora”, rekao je ukrajinski predsjednik. „Zato se morate boriti. Nemojte razmišljati o tome kako vratiti turbinu, već pojačajte sankcije”, zaključio je.

Evropska komisija predložila je državama članicama da u periodu od avgusta 2022. do marta 2023. godine smanje potrošnju gasa za najmanje 15% u odnosu na prosjek posljednjih pet godina u istom periodu. Ovom briselskom planu protivi se nekoliko zemalja (Španija, Grčka, Portugal, itd.).