Moldavija je na rubu oluje i svaki dan sa pažnjom sluša šta se dešava u Ukrajini. Ta zemlja ima dvije pokrajine, Gagauziju i Pridnjestrovlje koje su već godinama bure barutra koje prijeti da eksplodira svakog trena. Ako ratni plamen iz Ukrajine stigne do Moldavije, svi strahuju da će buknuti u Pridnjestrovlju a onda bi se lako mogao proširiti na Gagauziju. A ako se zna da se Gagauzija pobunila protiv ponovnog ujedinjenja s Rumunijom onda je lako shvatiti da unutar teritorija Moldavije tinja i sukob identiteta.

Gagauza je manje od dvjesto hiljada, od kojih sto trideset hiljada živi u Moldaviji, tridesetak hiljada u Ukrajini, a ostali su gotovo svi imigranti rašireni između Rusije i Turske. Iako postoji na desetine teorija o porijeklu Gagauza, činjenica je da govore turski jezik koji im omogućuje komunikaciju sa svojim dalekim rođacima u Turskoj.ž

Gagauzi su turkijski narod pravoslavne vjere i nastanjeni su uglavom u južnoj Moldaviji. Smatra se da potiču od plemena Oguza te da su vjerojatno u srednjem vijeku naselili područje južno od donjega toka Dunava. Potkraj XVIII i na početku XIX stoljeća doseljavaju u Moldaviju i Ukrajinu. Manji je broj Gagauza na početku XX stoljeća migrirao u Kazahstan i Uzbekistan). Njihov gagauski jezik pripada turkijskoj jezičnoj porodici a snažan je uticaj na njega bugarskih, rumunsko-moldavskih i ukrajinskih dijalekata kao i ruskog standardnog jezika.

Gagauzi turski odlično razumiju. Pogotovo što se u Gagauziji s pažnjom prate turske serijali, u originalnoj verziji. Komrat je glavni gradu Gagauza. Moskva je najviše pomoću crkve širila svoj uticaj ovdje ali posljednjih godina Turska je ta koja je najuticajnija u ovom dijelu Evrope. Javne radove obavljaju turske kompanije a jedan od razloga je i taj što Gagauzi često ne znaju upravljati modernim građevinskim mašinama,

Zahvaljujući Turskoj na ulazu u Komrat izgrađen je kulturno-turistički centar, četverokut dugačak sto metara sa svake strane. Druge zgrade koje privlače pažnju su turski konzulat, škola i novi fudbalski stadion. To dokazuje otvorenost turskih kompanija za biznis jer su Gagauzi uglavnom kršćani. Njihova ekonomija uglavnom se vrti oko vinograda i vina, u plodnom i jedva pa valovitom krajoliku. Gagauzija je siromašna regija siromašne zemlje, ali u glavnom gradu moderne trgovine i hipermarketi pokazuju relativni prosperitet.

Turska ima dobre diplomatske odnose sa Moldavijom i Gagauzijom. Tamo je pokrenula nekoliko projekata vezanih za razvoj i obrazovanje i pomaže u rješavanju političkih, društvenih i ekonomskih problema.

U Komratu Gagauzi obično govore turskim dijalektom sa svojim roditeljima, a ponekad i međusobno, ali gotovo uvijek na ruskom sa svojom djecom. Oni samo s bakom i djedom govore gagauski. Mladi ljudi međusobno razgovaraju uglavnom na ruskom. Ali ta ih činjenica nije nimalo približila Moskvi.