U danima kada se nazivao reformatorom, Saif al Islam Gadafi, sin nekadašnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija, znao je izjaviti da bi njegov narod trebao uživati ​​iste slobode kao Nizozemci. Ali vremena kada se predstavljao kako reformator i modernista su prošla. Gadafioja, koji je ovih dana kazao da se želi kandidirati za predsjednika Libije, traži Međunarodni krivični sud zbog zločina protiv čovječnosti koje je navodno počinio tokom pobune protiv njegovog oca 2011. godine.

U svom prvom javnom nastupu nakon nekoliko godina, Gadafi (49) je prošle sedmice predao dokumente o kandidaturi za predsjednika u gradu Sebha. Pozvao je “sve one koji dijele moj san o spašavanju Libije od unutarnjih ratova i haosa i vraćanju stabilnosti, mira, prosperiteta, bratskog suživota i građanskog mira... da pohrle na izbore.”

Unatoč prezimenu koje je odvratno mniogim Libijcima, analitičari kažu da bi bilo pogrešno negirati njegove šanse na izborima 24. decembra, prvim nakon 2014. godine. “Teško je reći hoće li Saif pobijediti”, rekla je Claudia Gazzini, viša analitičarka Međunarodne krizne grupe. “Ali postoji veliki dio nezadovoljne mladeži koja bi vjerojatno glasala za njega jer bi rekli da je jedan od rijetkih ljudi koji nisu bili dio nereda proteklih godina. Također bi rekli da su se njegova upozorenja tokom ustanka da će Libija biti podijeljena i da će se plemena okrenuti jedna protiv drugih pokazala tačnima.”

Proveo je šest od posljednjih 10 godina kao zarobljenik milicije iz Zintana, grada na sjeverozapadu Libije. Od puštanja na slobodu 2017. susreo se sa predstavnicima nekoliko zajednica iz cijele Libije, iako ostaje nejasno kakvu je političku poruku imao, ako je uopće ima.

Od svrgavanja njegovog oca, kojeg su ubili pobunjenici, Libija je bila rascjepkana, s dvije, a ponekad čak i tri vlade koje se bore za premoć. Prekid vatre između snaga Khalife Haftara, odmetnutog generala kojeg podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija i saveza milicija u zapadnoj Libiji koji podržava Turska, traje više od godinu dana. U februaru je u Tripoliju, glavnom gradu zapadne Libije, uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva, nakon dijaloga pod pokroviteljstvom UN-a.

UN i zapadne vlade zalažu se za izbore u decembru kao način ujedinjenja Libije i davanja legitimne vlade koja može razoružati milicije, uspostaviti red i potaknuti ekonomiju. Izborna komisija tek treba odlučiti koji su kandidati kvalificirani, a rezultati anketa pokazuju da je trka i dalje neizvjesna.

Mnogi Libijci su nostalgični za prošlošću kada je zemlja bila stabilna, ujedinjena i prosperitetna čak i ako je bila pod represivnom vlašću Muammera Gadafija, kažu analitičari, a njegov sin bi to mogao iskoristiti.