Rođen među beduinima u pustinji, 7. juna 1942. godine, Muammar el-Gaddafi u mladosti je završio libijsku vojnu akademiju, a neko vrijeme školovao se i na vojnim akademijama u Velikoj Britaniji. Kad je trebao biti unaprijeđen iz čina poručnika u čin kapetana, to mu je odbijeno, premda su njegove kolege unaprijeđene.

S grupom mladih oficira isplanirao je puč. Dok je libijski kralj Idris bio na liječenju u Turskoj, Gaddafi i njegovi saradnici preuzeli su vlast u Libiji, ukinuli kraljevstvo i proglasili republiku, prvog septembra 1969. godine.

Gaddafi je tada imao samo 27 godina. Na dan puča unaprijedio se u kapetana, kako bi se izjednačio s kolegama, a uskoro je dobio i čin pukovnika, koji je zadržao.

Gaddafi je Libijom vladao približno 42 godine. Za usporedbu, Tito je vladao 36 i po godina, Franco 39 godina, Kim Il-sung 45 godina, Chiang Kai-shek 46 godina i, najduže od svih, Fidel Castro 49 godina.

Nakon pobune pokrenute u februaru 2011. godine u okviru takozvanog Arapskog proljeća, Gadafi je uhvaćen 20. oktobra u blizini rodnog Sirta i istog dana likvidiran mecima u želudac i glavu.

(Izvor: povijest.hr)