U članku koji je objavio kolumbijski list El Universal de Cartagena otkrivena je najveća tajna dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Gabriel Garcia Marquez  imao je kćer s meksičkom novinarkom i filmašicom Susanom Cato.

Ta je vijest, koju je otkrio novinar i pisac Gustavo Tatis Guerra, potvrdila dugotrajnu glasinu. U članku Guerra otkriva identitet mlade žene: ona je meksička redateljica Indira Cato, čije je ime García Márquez odabrao u čast i počast Indiri Gandhi, koja je bila premijerka Indije i za čiju je figuru osjećao veliko divljenje i strast .

Guerra - Dasso Saldívar tvrdi kako je godinama znao za piščevu kćer te da nije znao na koji način ispričati priču, ali da je to moralo biti „dobro ispričano, s puno poštovanja od početka'.

Nakon što su to potvrdili i neki rođaci kolumbijskog autora, od kojih su mnogi godinama čuvali tajnu iz poštovanja prema Gaboovoj supruzi i muzi, Mercedes Barcha, koja je umrla je u avgustu 2020, rasvijetljen je ovaj dio piščeve historije. „Sve što se o njemu može otkriti samo iznova potvrđuje njegovu sjajnu ljudskost i njegovu beskrajnu veličinu, koja svaki put raste u svemiru, nakon njegove smrti. Tajna ne može izgubiti duboki osjećaj ljudskoga”, piše novinar o Marquezu.

Tajna veza između Cata i Garcíe Márqueza nastala je tokom scenarija za filmove poput “Con el amor no sejugar” iz 1991. godine. Zajedno su napisali i scenarij za kratki film "Ogledalo dva mjeseca", baš kao što ga je ona intervjuirala za časopis "Cambio" 1996. godine, za reportažu pod naslovom "U Kolumbiji pisac nema izbora nego promijeniti posao" .

Indira Cato, pak, ne nosi samo majčino prezime, već i njezinu strast: “Ona je mlada filmska producentica sa strašću i profesionalnom strogošću koja kinematografiju shvaća kao kreaciju koja se projicira prema zajednici. Ima duboku i koherentnu društvenu, etičku i estetsku viziju filma. Godine 2020. osvojila je više od petnaest nagrada za produkciju svog prvog dokumentarnog filma: 'Take my loves away' (2014.). Studirala je dramsku književnost i pozorište a trenutno radi na dokumentarcu 'Las hijas del maiz', o skupini babica iz Chiapasa”, stoji u članku.