Fudbal je postao važan dio rata u Ukrajini, rata koji ima razorne posljedice na sport. Navijači komanduju jedinicama, bivši gazda Chelseaja Roman Abramovič pojavio se u jednom gtrenutku kao ključni mirovni pregovarač, a vođa ultrasa kijevskog Dinama, Denis Prokhipenko, vodio je otpor u Mariupolu.

Od početka rata u februaru 2022. godine 220 ukrajinskih sportista i trenera poginulo je u odbrani svoje zemlje. Objavio je to Vadym Huttsait, ministar sporta i bivši olimpijski pobjednik. Osim toga, 340 sportskih objekata u potpunosti je uništeno.

Kada je počela ruska agresija ukranjinski predsjednik Zelenski se nije ustručavao regrutirati vojnike među navijačima fudbalskih klubova, huliganskog i neonacističkog kroja, sada pretvorenih u "borce za slobodu". Te se strategije nije odrekao ni Putin.

Prošlog decembra Rusija je počela regrutirati "huligane" i fudbalere u očajničkom manevru proširivanja operacije svojih oružanih snaga. U videu objavljenom na društvenim mrežama mogla se vidjeti grupa bivših ultrasa koji služe kao padobranci. U videu se mogu vidjeti i kako huligani, koji bi mogli biti iz Tule, južno od Moskve, izvode vježbe na bojnom polju.

Jedan od tih boraca je Andrej Solomatin, ruska fudbalska zvijezda koji nije oklijevao pridružiti se huliganskom bataljonu. U svojoj 47. godini, fudbaler koji je igrao za Rusiju na svjetskom prvgenstvu u Japanu i Koreji 2002. godine, je dio brigade ultrasa koji podržavaju Vladimira Putina u njegovom agresorskom pohodu na Ukrajinu.

Solomatin, koji je počeo ranih 1990-ih i imao izvanrednu karijeru u klubovima kao što su CSKA i Lokomotiv Moskva, pridružio se ovom bataljonu radikalnih navijača koji ima 550 pripadnika, uključujući i 100 operatera kamikaza dronovima koji su korišteni za napad na Ukrajinu. Bataljon čine huligani iz klubova poput CSKA, Lokomotiva ili Zenita.

Stanislav Orlov, zapovjednik brigade, tvrdi da brigadu čine navijači različitih timova koji žele kontrolu nad teritorijom u Ukrajini. “Bili smo dobrovoljci, zatim dio snaga DPR-a (Narodna Republika Donjeck). Nedavno smo uspjeli dobiti poseban status, tako da sada ne pripadamo nijednom bataljonu ili diviziji. Puno je navijača. U cijeloj Rusiji, u različitim gradovima postoje različiti fudbalski timovi. Mi im kažemo šta nam treba i oni nam to daju", rekao je Orlov.

Prije nekoliko godina, Putinov režim pokušao je raspustiti ultra grupe kako bi ih spriječio da pokvare organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine. Sada su te navijačke grupe postale privatna vojna firma koju ruska javnost gleda kao heroje. Centri za regrutaciju su u Moskvi i St. Petersburgu, kao i u nekim drugim gradovima.

Andrej Solomatin bio je peterostruki osvajač ruskog kupa, tri puta s Lokomotivom iz Moskve (1996., 1997., 2000.) i dva puta s moskovskim CSKA (2001. i 2002.); Osim toga, osvojio je i rusku Premier ligu u sezoni 2002/03.